Lastik yasaları ve yönetmelikleri

Aracınıza istediğiniz lastiği sürmeniz mümkün değildir ve bu nedenle seçeceğiniz lastiklerin aracınız için onaylı olması gerekir. Lastikler söz konusu olduğunda, gerekli lastik onayının yanı sıra birkaç düzenleme daha vardır.

Burada lastik yasalarını ve düzenlemelerini bulabilirsiniz:

Onaylı Lastikler

Bir arabada veya motosiklette hangi lastiklere izin verildiğini öğrenmek için genellikle araç belgelerine bakmak faydalı olur. Çoğu zaman, diğer boyutlara da izin verilir, ancak değişikliklerin kaydedilmesi gerekir, aksi takdirde tescil ve sigorta kapsamı sona erer. Birçok lastik üreticisi, web sitelerinde aşağıdaki bilgileri girerek bu tür onaylanmış lastiklere başvurma olanağı sunar:

AB Lastik Etiketi

AB Lastik Etiketi veya Avrupa Lastik Etiketleme Yönetmeliği, 1 Kasım 2012'den beri lastik üreticileri için zorunludur. AB Lastik Etiketi, bir lastik için belirli kriterleri değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Üç farklı alan test edilecektir. Birincisi, yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu ve lastiğin yolda neden olduğu yuvarlanma gürültüsüdür.

Bu yönetmelik gözden geçirilmiştir ve 1 Mayıs 2021'den itibaren yeni gereksinimlere tabi olacak (AB) 2020/740 Yönetmeliği ile değiştirilecektir. Bu düzenleme ile AB her şeyden önce çevreyi korumak istemektedir. Bu nedenle, müşterilerin bu açıdan iyi puan alan ürünleri satın alırken AB Lastik Etiketi'ne bakmaları gerekir.

Yuvarlanma direnci

Bir lastiğin yuvarlanma direnci, aracın yakıt tüketimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. AB Lastik Etiketi, yuvarlanma direncini test etmek için sınıflandırma kullanır; burada A en düşük, E en yüksek yuvarlanma direnci anlamına gelir. Lastik alırken bu noktaya dikkat ederseniz, AB Lastik Etiketi bunu sınıflara atar. Ölçeğin yalnızca 5 sınıfı (A'dan E'ye) vardır ve A en verimlidir.

AB lastik etiketi

Islak kavrama

Islak zeminde yol tutuşu da AB Lastik Etiketinde A'dan E'ye kadar 5 sınıfta derecelendirilmiştir. Islak zeminde yol tutuş sınıflandırması, bir referans lastiğe kıyasla fren mesafesini ifade eder. A sınıfı lastikler, E sınıfı lastiklere göre çok daha kısa fren mesafesine sahiptir ve bu da acil durumlarda hayat kurtarabilir.

Gürültü

Üçüncü nokta, bir lastiğin yuvarlanma gürültüsüne (A, B, C'den), yani lastiğin sürüş sırasında ulaştığı ses yüksekliğine atıfta bulunur. AB Lastik Etiketi, desibel cinsinden yuvarlanma gürültüsünün seviyesini gösterir. AB Lastik Etiketi tarafından sağlanan bilgilerin yanı sıra, lastik satın alırken lastik ömrü ve kalitesi gibi diğer faktörler de dikkate alınmalıdır. 2021'den itibaren güncellenecek olan yeni yönetmeliğe göre, standart etiketlemeye buzlu koşullarda ve/veya yoğun kar koşullarında yol tutuşu için bir sembol (gürültü sembolünün yanında) dahil etme seçenekleri de vardır.

Yoğun kar koşulları için tasarlanan lastiklerin yan duvarlarında "3 Peaks and Snow" veya "Alpine" sembolü bulunur. Buzlu yüzeylerde kullanılan kuzey kış lastikleri, buz dikitini temsil eden yeni bir sembol taşır.

Her lastik tipi tanımı için AB ürün veri tabanına (EPREL) bağlantı içeren bir QR kodu vardır.

Sonunda, her müşteri AB Lastik Etiketinin önemine karar vermelidir.

Stepne taşıma zorunluluğu

Birçok sürücü, stepnenin bir zorunluluk olup olmadığını merak eder. Cevap, birçok otomobil üreticisinin artık yeni araçlarını stepneyle değil, sadece tamir takımlarıyla donatması gerçeğinde yatmaktadır. Yine de gerekirse bunu kesinlikle yapacaklardı. Ve gerçekten de stepne veya lastik tamir takımı için bir kanun yok. Yine de patlak bir lastik için bir çözüm bulmanız sizin yararınıza olacaktır. Ve stepne kullanmaktan farklı olarak, bir tamir takımı kullandıktan hemen sonra en yakın garaja gitmeniz gerektiğini unutmayın.


Yukarı git