Lastik değişimi için yapılacaklar listesi

Bir sürücü mutlaka bilmesi gereken bilgilerden birisi lastiğin nasıl değiştireceğidir. Eğer cep telefonunuzdan yardım isteyebilirsiniz elbette ama ya şarjınız biterse ya da şarj etmeyi unutursanız.... Lastiğiniz herhangi bir yerde patlayabilir ve cep telefonu patlamış bir lastiğin yerine geçemez. Patlamış lastiği değiştirmek o kadar zor değildir. Size lastik değiştirme için gerekli listeyi ve rehberi hazırladık.

Lastik değiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler

Bu malzemeler aracınızda olmalı:

  • Kriko
  • Bijon anahtarı
  • Yedek lastik
  • Kullanıcı kılavuzu

Eğer bu malzemelerden birisi yoksa ya da aracınız bu malzemelerle birlikte teslim edilmesiyle hemen bir yerden temin etmenizi öneririz. Ayrıca, yedek lastiğinizin de düzenli olarak havasını ve basıncını kontrol ettirin. Her ay ve uzun yola çıkmadan önce hava basıncına baktırın.

Bazı malzemeler ise aracınızla birlikte gelmeyebilir ama lastik değiştirirken size yardımcı olacaktır:

  • El feneri ve pil
  • Yağmur için panço
  • Krikoyu sabitlemek için 2 inçe 6 inçlik tahta
  • Eldiven Tekerlekler için takoz

LASTİKLERİ NASIL DEĞİŞTİRMELİ

1. Güvenli bir alan bulun

Patlak bir lastiğinizin olduğunu anladığınız anda ani fren yapmayın. Yavaşça hızını düşürün ve etrafınızı kontrol ettikten sonra yolun kenarına doğru ilerleyin. Boş bir park yeri en uygun yerdir. Lastik değiştirmek için dümdüz bir zemin gereklidir böylece aracınız asla hareket etmez. Ayrıca, düz yol virajlı yoldan çok daha iyidir, çünkü düz yolun kenarında sizi çok daha iyi görebilirler.

Lastiğinizi dar bir alanda değiştirmeye çalışmayın ya da yolun kenarı dar ise burada lastik değiştirmeyin. Daha uygun bir yer bulana kadar aracınızı yavaşça sürün patlak bir lastikle araç kullanırken jantınıza da zarar verme riskiniz vardır bu nedenle jantınızı da değiştirmek en iyi yoldur.

Elinizdeki kullanma kılavuzuna mutlaka bakın ve adımları önceden tespit edin.

2. Dörtlülerinizi yakın

dörtlüleriniz sayesinde diğer sürücüler sizi görecektir. Herhangi bir kazayı önlemek için bu ışıkları durduğunuz anda açın.

3. El frenini çekin

Lastiğinizi değiştirirken mutlaka el frenini çekin. Böylece, aracınızın kaymasını da önlersiniz.

4. Takozları yerleştirin

Takozlar ön lastiklerin arka tarafına konulmalıdır böylede lastiği onarırken aracınızın kaymasını önler. Eğer arka lastiğinizi değiştiriyorsanız bunları ön lastiğe yerleştirirsiniz. Ama patlak lastik öndeyse takozları arka lastiklerin arkasına koyarsınız.

Tuğla ya da büyük kaya gibi taşlar da işinizi görebilir. Ama aracınızın hareket etmesini önleyecek kadar sağlam ve büyük olduklarından emin olun.

5. Bijonları ya da lastik koruyucularını çıkartın

eğer aracınızın bijonlarla kaplı bir jant kapağı varsa bu korumayı krikoyla çıkartmak oldukça kolaydır. Ancak, bu bijonlar içindeyse, 6. Adımı atlayabilirsiniz.

Kapağı kaldırmak için bijon anahtarının düz tarafını kullanın. Bu birçok araç için aynıdır ancak, bazı bijonlar farklı olabilir. Bu nedenle kılavuza bakınız ya da lastik koruma prosedürlerine göz atınız.

6. Bijonları gevşetmek

Bijon anahtarı kullanarak bijonları saat yönünün tam tersine çevirin. Bir aman sonra kolayca çevrilmeye başlayacaktır. Biraz güç kullanmak zorunda kalabilirsiniz bu normaldir. Eğer gerekirse çekerken ayağınızla itebilirsiniz.

Bijonları ¼ ila ½ arasında gevşetin ama hepsini tamamen çıkartmayın. Lastiğinizi çıkartırken zaten hepsini çıkartacaksınız.

7. Krikoyu aracınızın altına yerleştirin

kriko için doğru yer aracınızın altında düzlük olan şasenin bölgesidir. Birçok araçta şase plastikle kaplanmıştır ve kriko için etrafı da metaldir. Güvenle aracı kaldırmak ve herhangi bir hasara yol açmamak için kullanma kılavuzundaki kriko yerleştirme bölümünü takip ediniz.

8. Krikoyla aracı kaldırmak

krikonun aracın ağırlığından dolayı dengesizleşmesini önlemek için altında 2x6 inçlik bir tahta yerleştirin. Bu aracınızı kaldıracaktır. Bu özellikle de asfalt yolda işinize yarayacak bir taktiktir.

Krikoyu düzgün yerleştirten sonra ise aracınızı patlak lastik 6 inç yerden kalkacak kadar yükseltin.

Bu işlemleri yaparken vücudunuzun hiçbir uzvunu aracın altında tutmayın.

9. Bijonları açmak

Artık tüm bijonları çıkartabilirsiniz. Hepsini gevşettiğinize göre, geri kalan işlemi elle yapabiliyor olmanız gerekiyor.

10. Patlak lastiği çıkartın

lastiğinizi kenarlarından tutarak kendinize doğru hafifçe çekin. Bu şekilde kolayca çıkacaktır. Lastiği yan olarak koymayı unutmayın yoksa yuvarlanacaktır.

11. Yedek lastiği yerleştirin

şimdi ise bijonlardan tekerleği yerleştirerek lastiği takın. Tekerlek iyice girene kadar eve bijon yerleri görünene dek itin.

12. Bijonları elinizle sıkıştırın

Bijonları yerlerine geri yerleştirin ve elinizle sıkıştırın. Bir kere sıkıştığında hepsini kontrol edin ve mümkün olduğu kadar sıkıştırın. Aracınızı yere indirdikten sonra bijon anahtarıyla da sıkıştıracaksınız.

13. Aracınızı indirin ve yeniden bijonları sıkıştırın

krikoyu kullanarak aracı yere indirin. Böylece ağırlık tam olarak lastik üzerine olmayacaktır. Bu noktada bijonları bijon anahtarıyla bijonları saat yönüne doğru çevirerek sıkıştırmanız gerekecektir. Anahtarı tüm gücünüzle itin.

14. Aracı yere indirin

aracınızı tamamen yere indirin ve krikoyu çıkartın. Bijonları bir kez daha sıkıştırın ve iyice sert olduğundan emin olun.

15. Jant kapağını takın

Eğer patlak lastikten kalan jant kapağınız yedek lastiğe uyumluysa aynı yerine yerleştirebilirsiniz. Eğer bu iki lastik uyumsuzsa malzemeleri geri yerine koyun.

16. Tüm malzemeleri yerleştirin

krikodan önce bijon, bijon anahtarı, cant kapağı, yedek lastik gibi tüm malzemeleri toparlayın ve hepsini ait olduğu yere koyun.

17. Yedek lastikteki basıncı kontrol edin

mutlaka yedek lastiğin basıncını kontrol edin. T tip geçici lastikler aynı amanda mini lastik olarak da bilinir 60 psi (420 kPa) basınca ihtiyaç duyar. Eğer lastiklerin basınca ihtiyacı varsa yavaşça sürün ve bir gaz istasyonuna doğru yol alın.

18. Yedek lastiğinizi bir teknisyene gösterin

Yedek lastikler geçicidir ve uzun mesafede ya da yüksek hızda araç kullanımı uygun değildir. Dikkatli kullanın ve bir teknisyene lastiğinizi gösterin. Ancak bir teknisyen lastiğinize bakım yapabilir ve ya da onu başka bir lastikle değiştirip değiştirmemek zorunda olduğunuzu belirtir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Patlamış bir lastiği tamir etmek ne kadar sürer?

Lastiğinizi bir profesyonele götürmek yerine kendiniz yapmayı seçerseniz bu yukarıda anlattığımız prosedürler ancak 15 ya da 20 dakikanızı alacaktır. Hiçbir adımı atlamadığınıza emin olunuz.

Eğer mümkünse daha önceden deneme yapınız. Kendi park yerinizde ya da garajınızda bir lastik değiştirmeyi deneyebilirsiniz ve böylece bunun gibi bir durumda ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz.

Lastik değişimiyle ilgili birkaç tüyo

Bir lastiği nasıl tamir edeceğinizi ya da nasıl değiştireceğinizi biliyorsanız bu harika ama bakım bundan daha önemli. Bu nedenle şunları unutmayın:

  • Lastiklerinizi düzenli bir şekilde şişirtin
  • Üretici kılavuzuna göre lastiklerinizi bakım yapın
  • Aşınmalar için görüntüleme kullanın

Tüm bu önlemleri almak lastiğinizin ömrünü uzatacaktır ve patlama riskini de azaltacaktır. Tamamen aşınmadan kurtulmak imansızdır ama iyi bir bakım performansı artırır ve lastiğin ömrünü uzatır.

 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git