Lastik seçiminin incelikler: Doğru lastiği nasıl seçersiniz?

Her lastik eşit şekilde üretilmez. Farklı tasarımlarda ve kategorilerde lastikler, değişken ısı derecelerinde performansı en yükseğe çıkartmak için üretilmiştir. Ayrıca, birçok lastiğin sırt bölgeleri de yol ve hava koşullarıyla doğru şekilde baş etmesi için farklılaştırılmıştır. Bu nedenle bir sonraki lastiğinizi seçmeden önce, hangi kategorinin size ve kullandığınız yollara göre en iyi sürüşü vereceğini öğrenmelisiniz.

Dört mevsim lastikler: Her yola gelen, her işi bilen lastikler

Dört mevsim lastikleri tüm yıl boyunca her türlü hava koşulunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hem kış derecelerinde kullanılacak kadar yumuşak kauçuk barındırır, hem de sıcak havalarda da kullanılmak üzere yeterli performans gösterir. Sırt şekilleri yağmur suyuna dayanıklı üretilir ama karlı yolda da kullanılabilir. Ancak, bu kadar çeşitli karakteristik yapısının bazı dezavantajları bulunur.

Eğer ılıman bir havada yaşıyorsanız ve çok fazla karlı havaya maruz kalmıyorsanız dört mevsim lastiklerin performansları sizi memnun edecektir. Bu lastikleri aracınıza takabilir ve güvenebilirsiniz. Mevsim değişse bile bu lastikler sizi yarı yolda bırakmaz.

Yaz lastikleri: Sürüş hevesi içinde olanlar için performans lastikleri

Eğer sıcak bir yerde yaşıyorsanız ve virajlı yollardan hoşlanıyorsanız sizin tarzınız yaz lastiklerdir. Dört derecenin yukarısında görülen sıcaklıklarda bu lastiklerin kauçuk oranı dört mevsim lastiklerden daha yumuşak kalır ve bu nedenle de daha iyi bir yol tutuş sağlar. Ancak derece dört derecenin altına düşerse, bu kauçuk oranı bir anda sertleşir ve çatlaklara neden olur.

Bilinenin tersine, yaz lastikleri, yağmurlu havalarda performans düşürmez. Sıradan bir yaz lastiğinde sırt şekli suyu yanlara iterek geçmeye tıpkı dört mevsim lastikleri gibi oldukça elverişlidir. Ancak, ıslak yolda yol tutuşunun kalitesinin düşmesine neden olan yaz lastikleri de vardır. Yüksek performanslı yaz lastikleri kuru yolda bir performans sunar ama bu arada ıslak yolda da çok fena olarak değerlendirilmeyecek bir performans da gösterir. Diğer yandan, ultra yüksek performans gösteren yaz lastikleri ise ıslak yolda kayabilir ama kuru yolda aracınızın yol tutuş performansını en yüksekte tutar. Eğer gerçekten de sürüş meraklısıysanız en yüksek performanslı yaz lastikleri siz göredir. Ancak, ıslak yolda ve suda kayma riski de mevcuttur. Diğer yandan, kuru yolda en yüksek performansı gösterir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Kış lastikleri: Karlı mevsimlerde yolda

Eğer çok kar yağışlı bir bölgede oturuyorsanız kar fırtınası ve yağışı gelmeden önce kar lastiği taktırmanızda fayda vardır. Kış lastikleri dört derecenin altındaki ısılar için en iyi yol kavrama durumuna göre kauçuk yapısı kullanılır. Sırt şekilleri ise karın içinden geçerek ve karı yanlara iterek ilerlemek ve size en yüksek performansı vermek için tasarlanmıştır. Aslında önden çeker ve arka çekişli birçok araç, dört mevsim lastikli normal araçlara oranla, kış lastiğiyle çok daha yüksek performans verir.

Ancak, lastiği sürekli takmak ve çıkartmak yan duvarları inceltebilir ve bu da güvensiz bir sürüşü beraberinde getirebilir. Eğer her iki stilde de en iyisini istiyorsanız ekstradan kar lastiği almanız gereklidir. Bu şekilde yazın yaz lastiğini takarsınız ve bunun keyfini çıkartısınız, kışın da kış lastiği takarsınız.

Hiç bilmeyen birisi için tüm lastikler birbirine benzer ve oldukça basit görünür. Ancak, güvenlik ve performans göze alınınca aracınızın en önemli parçasıdır. Aracınızda her ne kadar fazla airbag ya da üstün teknolojik araç bulunsa da, sizi asfalta ve yola bağlayan tek şey lastiklerinizdir. Bu nedenle dikkatle seçilmiş lastikler, güvenli, hızlı ve elverişli bir yol demektir.

 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git