El arabası lastiği tamir mi edilmeli, yenisi mi alınmalı?

Patlamış bir el arabası lastiği ya da havası gitmiş bir lastik size zorlayabilir. Hasarı gidermek ve problemin derinine inmektense, genellikle yeni bir lastikle değiştirilir ya da yepyeni bir el arabası da alınabilir. Bu nedenle, aslında kolaylıkla tamir edilebilecek durumdayken, boş arazilerde atılmış ve kullanılmayan el arabaları görmek mümkündür. Patlak el arabası lastiği tamir etmek aslında kendinizin yapabileceği ve birkaç aletle kolaylıkla elde edilebilecek bir şeydir.

El arabası lastik tamiri için gerekenler

Bir el arabası lastiğini çıkartmak ve yerine yenisini koymak için geniş basil bir tornavida ve bir pompa gerekir. Ayrıca, lastiği çıkartmak için bir İngiliz anahtarına ihtiyacınız vardır. Lastiği tutan aksları hafifçe gevşeterek kolayca yapılabilen bir işlemdir. Eğer, lastiğin sırt kısmında oluşabilecek patlakların oluşabileceği, tüpsüz lastiğe sahipseniz, geniş basil tornavida yerine cer tapasına ihtiyacınız vardır.

El arabası lastiği tamiri ya da lastik takımı

1. El arabasından patlak lastik çıkarıldıktan sonra, genel bir bakışla inceleme yapabilirseniz. Öncelikle, hasar için lastiği inceleyin ve herhangi bir yerde akıntı ve bozukluk var mı diye bakın. Aynı zamanda lastiğin ne kadar aşındığına da bakmanız ve lastiğin üzerinde çürümelerden dolayı oluşmuş olan çatlakları da incelemeniz gerekir. Eğer bu lastik çok çürükse ve çok derin çatlaklara yarıklara sahipse ya da çok aşınma varsa ve yeterince sürtünme sağlamıyorsa, yeni bir lastikle değiştirmelisiniz. Bir el arabası lastiği 20 ila 40 TL arasında değişebilir. Yeni bir el arabası ise 150 ila 300 TL arasında değişir. Eğer araba da iyi durumdaysa, yeni bir lastik almak arabanızı da yeniler.

2. Eğer lastikteki akıntı tüpsüz bir lastikte hemen anlaşılmıyorsa (bir delik ya da sırta yapışmış bir obje gibi) bir nesne yoksa, lastiği şişirmeniz gerekir. Böylece, lastikteki kaçağı görürsünüz. Eğer lastik tamamen patlaksa kolayca lastik flanşının yerine oturmaz, bu nedenle lastiği itmek için etrafına ip dolamanız gerekir. Eğer lastik çok fazla bükülmüşse, o zaman yeni bir lastiğe ihtiyacınız olabilir ancak lastik flanşındaki hafif çatlaklar fazla problem yol açmaz. Özellikle de tüplü lastikler için bu durum geçerlidir. Tüpsüz bir lastiğe tüp eklemek ise lastik ve tekerlek arasındaki yerde hava kaçırması varsa yeni bir lastik almaktan çok daha ucuz bir seçenektir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:


3. Eğer tüplü bir lastik kullanıyorsanız, lastik jantlardan çıkartılmalıdır. Geniş başlı tornavidayı lastiği jantlardan çıkarmak için kullanın (videoda görebilirsiniz). Bir taraf lastik flanşının üzerine çıkınca, diğer tarafta kolaylıkla çıkacaktır. Lastiği ters çevirin ve lastiğin diğer tarafı için de aynısını yapın. Lastik flanşı ve tornavida arasında lastiği fazla sıkıştırmayın. Tüpsüz bir lastik, lastiği tekerlek yerinden çıkartmadan ve sadece tapa kullanılarak düzeltilebilir. Tüpsüz lastikte bir deliği düzeltmek çok daha kolaydır ama bazı ekipmanlara ihtiyacınız olabilir. Nasıl tüpsüz takacağınıza dair videoyu burada bulabilirsiniz. Bir lastik takıldıktan sonra, tapayı sıkıştırmalısınız, bundan sonra ise lastiği tekerleğe takabilirsiniz ve sonra da el arabasına takabilirsiniz.

4. Tüp çıkartıldıktan sonra yeniden şişirilebilir ve akıntı ve sızıntıyı bulmak için su dolu bir kovanın içine konulabilir. Çıkan balonlar ise sızıntının nerede olduğunu gösterecektir. Bunun dışında hasarı görmek zordur. Deliğin etrafındaki alan zımpara kağıdı ya da tahta bir törpüyle düzleştirilebilir. Bu alanı kauçuk alçıyla kaplayın ve yamayı uygulayın. Eğer tüp tamir edilemiyorsa ve lastik iyi bir durumdaysa, yeni bir tüp almanızda fayda vardır. Bir el arabası tüpü 20 TL den az tutar. Hem yeni bir araba almaktan, hem de lastik almaktan kar edebilirsiniz.

5. Tüpü tam olarak tamir ettiğinizde ise, lastiği ve tüpü arabaya ve tekerleğe yeniden takmanız gerekir. İlk önce, şişik olmayan tüpü takın ve bu tüpü lastiğin arka tarafına ekleyin. Bu noktada, tüplü lastiklere göre, tüp supabını lastiğin deliğine geçirmeniz gerekir. Bir kez hizalandığında, lastiğin diğer yarısı lastiğe dayanabilir.

6. Lastik veya lastik şimdi lastiğin yan tarafında önerilen psi'ye şişirilmeye hazırdır. Aksı değiştirin ve tüm tekerleği ve lastiği el arabasına takın.

El arabası lastiği tamir edilmez durumdaysa yeni bir lastik almak

Patlak el arabası lastiğiniz veya tüpünüz çok hasar görmüşse veya tamir edilmeyecek durumdaysa, Lastik-Turkiye.com el arabası lastiği almak için en iyi seçeneklerdir. Bu sitede Düşük fiyatlarla çok çeşitli el arabası lastikleri var. İhtiyacınız olan lastik ebadı ile donanmış, hızlı ve uygun sipariş ve evinize doğrudan nakliye ile yedek lastiğinizi kolayca bu siteden isteyebilirsiniz. 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git