Uzun yolculuk: Yolculuk listesi

Yanınıza bir yol arkadaşıalın

Tek başına araba kullanmak kısa bir yola giderken oldukça keyifli olabilir. Ama uzun yolda başınıza hoşnutsuz şeyler geldiğinde durum biraz zor bir hal alabilir. Bu tür durumlarda, yanınızda birisinin olması en iyi seçenektir. Bu nedenle uzun yola çıkarken tek başınıza olmanın riskini almayın. Biriyle birlikte yola çıkmak hem daha eğlencelidir hem de daha keyiflidir. Arkadaşlarınızı ya da ailenizi yanınıza alın. Yolda keyifli bir yol arkadaşı bu tecrübenizi zenginleştirir ve daha keyifli kılar. Ancak bir şeyi aklınızdan çıkarmayın: aracınızın kapasitesinden daha fazla insan taşımak hem sizin için hem de araçta taşıdığınız diğer kişiler için rahatsız edici olabilir. Aracınızın arkasına üç kişi yerleştirmek onlar için rahatsız edici olabilir. Onlar rahatsız olursa siz de rahatsız olursunuz. Bu nedenle iyi bir yolculuk için yanınıza rahat ettirebileceğiniz kadar insan alın. Ayrıca, siz yorulduğunuzda direksiyona bir başkasının geçebileceğini unutmayın. Bu nedenle mutlaka araba sürebilen kişilerle seyahate çıkın.

Yenilenmek için dinlenin

Yola çıkmadan önce ne kadar uzunlukta araç kullanabileceğinizi saptayın. Mola verebileceğiniz yerleri planlayın. Bu tercihler ani de olabilir. Bir yer görürsünüz ve hoşunuza gider durmak istersiniz. Ama mutlaka mola verin.

Navigasyon kullanın

Doğru yol için hem telefonunuzda hem de aracınızda birçok navigasyon tekniği bulunmaktadır. Mutlaka telefonunuzda yeterli şarj olduğundan emin olun ve şarjınız biterse ya da azalırsa nasıl yerine koyacağını mutlaka hesaplayın. Aracınızla birkaç ülkeyi ziyaret ediyorsanız bir gezi rehberi de uygun seçenek olabilir.

Print edilmiş yol haritası

Print edilmiş yol haritası uzun yolcuklarda şarttır. İyi bir yol haritası size yol gösteren bir yıldız gibidir. Telefonunuz hasar görebilir ama yol haritası her zaman yanınızda olacaktır.

Geceleri dinlenin

Eğer yolunuz gece de sürecekse mutlaka gece kalmak için bir yer bulun. Bir otel, motel ya da hostel olabilir. Arabanızı güvenle bırakıp dinlenebileceğiniz bir yer olmalı. Bütçenize göre kalacağınız yer elbette size kalmıştır. Bazı sürücüler böyle uzun yol yolculuklarında araçlarının arka koltuklarında uyumayı tercih ederler ama eğer aracınız küçükse bu bazen rahatsız bir uyku yaratabilir.

Araç motorunuzu kontrol edin sorunları düzeltin

Uzun yola çıkarken aracınızın her tarafı kusursuz olmalıdır. Motor, lastikler, jantlar, frenler, farlar, vites, kısacası her şey kontrol edilmeli ve sorunsuz olmalıdır. Tüm motora baktırmak asıl odağınız olmalı ve mutlaka yapmanız gereken bir unsurdur. Tüm düşmeleri kontrol edin ve çalışıp çalışmadığına bakın. Tüm göstergeler çalışıyor olmalıdır ve mutlaka farların, iç lambaların ve kornanın çalıştığından da emin olunuz. Ayrıca, eğer iç lambalarda sorun olursa nasıl değiştireceğinizi bilmeniz gerekiyor. Şanzıman yağı, cam silecekleri ve suyu, frenler, yağ ve donmayan su gibi detaylar kusursuz bir şekilde kontrol edilmelidir. Eğer klima, dizel ve benzin, ısıtma sistemi de iyi durumdaysa yola çıkmaya hazırsınız demektir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Mükemmel fren sistemini sağlayın

Uzun yola çıkmadan önce mutlaka kontrol edilmesi gereken ve mükemmel olması gereken en önemli şey frenlerdir. Her yolculuktan önce mutlaka kontrol edilmelidir. Frende herhangi bir orun varsa bunu nasıl düzelteceğinizi bilmelisiniz.

Lastikleri kontrol edin

Lastikler en önemli unsurlardan birisidir. Lastiklerinizin basıncının el kitabındakiyle uyumlu olup olmadığına bakmanız gerekir. Lastiğinizin dişlerini ve lastik sırtını kontrol edin eğer istenildiği gibi değilse yenilemeniz gerebilir. Fazla şişirilmiş lastikler az şişirilmiş lastikler kadar tehlikelidir. Eğer farklı bir ülkeye gidiyorsanız o ülkedeki hava ve mevsim koşullarını da kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca, karlı, yağışlı ve çamurlu yolları da kontrol etmek ve dikkat etmek gerekir. Karlı bir yolda 50 km hızla giderken bir anda frene basınca kış lastikleri 30 metrede durur ama yaz lastikleri 60 metrede durur. Bu çok büyük bir fark! Bu nedenle mutlaka yol durumunu bilmeniz gerekiyor. Örneğin, eğer Almanya’ya gidiyorsanız ve kış aylarıysa mutlaka kış lastiğiniz olmalıdır yoksa ceza yersiniz.

Alet çantası

Yola çıkmadan önce karşılaşacağınız herhangi bir zorluk için mutlaka acil durum alet çantanızın olduğundan emin olun. Sürüş esnasında herhangi bir hasar alet çantanız olmazsa çok zor olabilir. Bu nedenle uzun yollarda mutlaka yanınıza alet çantanızı alın.

Acil durumlar için ilk yardım çantası

İlk yardım çatası yolda karşınıza çıkabilecek sağlık sorunları için mutlaka gereklidir. İlk yardım çantası ilk anda müdahale için her türlü ihtiyacı içinde barındırır.

Acil numaralar

Uzun yola çıkarken mutlaka arayabileceğiniz acil numaraları yanınızda bulundurun. Her an, her yerde bir şeyler olabilir. Hava koşulları nedeniyle sıkışıp kalabilirsiniz ya da riskli bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda aracınızda acil numaralar bulunmazsa zorlularla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka yanınızda aranabilecek acil durum telefonları olduğunuzdan emin olunuz. Ayrıca, seyahat sigortanızın olduğundan emin olunuz. Güvenli bir yolculuğu sağlamanın en iyi yolu budur.

Giyecekler ve ekstra eşyalar

Aracınızda mevsime göre kıyafet ve bir de battaniye bulundurmalısınız. Eğer çok yağarsa kıyafetlerinizi değiştirebileceğiniz ekstra giysilere ihtiyacınız olacaktır. Fazladan kıyafet kar ve yağmur gibi hava koşullarından sizi koruyacaktır. Ayrıca, özellikle kış mevsiminde battaniye en önemli ihtiyaçlardan birisidir.

Yiyecek

Uzun yolda atıştırmak için biraz atıştırmalık yiyecek ve su yanınıza alın. Uzun yolda yağış ve kar durumunda sürücülerin açlık ve susuzluk nedeniyle zorluk çektikleri gözlenmiştir. Bu nedenle acil durumlar için su ve yiyecek bir şeyler bulundurmak akıllıca olacaktır.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git