Aquaplaning (kızaklama) ne yapmak gerekir? – İyi lastikler, en az risk

Aquaplaning (kızaklama): Lastikler ıslak yolda kayarken arabayı manevra yapmak imkansızdır. Bu birçok sürücü için kabustur. Bu durumda ne yapabileceğinizi ve neden iyi bir lastiğin bu konuda risk olduğunu anlatacağız.

Aquaplaningde neler olur?

Aquaplaning, lastiklerin yolda birikmiş su birikintisine girince kızaklama tehlikesine verilen addır. Yolda birikmiş su genellikle lastiğin oluklarından akarak lastik sırtının dışına doğru kayar. Ancak, eğer yol ıslaksa, su lastikle daha fazla temas eder ve lastikten akmaz. Sonuç olarak da su birikintisi çok fazlaysa, sıvı lastik ve yol arasında bir kızak rolünü görür. Bu nedenle lastik yolla irtibatını keser. Sonuçta, frenler ve direksiyon etkisini kaybeder. Eğer sadece tek bir lastik kayıyorsa, sürücü aracı tam ters istikamete kırabilir. Eğer araç ESP (Elektronik Stabilite Kontrolü) sistemine sahipse, sistem lastik yola değdiği anda devreye girer. Eğer bu kaymadan iki ön lastik etkilendiyse, arka lastikler hala yola değdikleri için araba hala hareket halindedir. Eğer tüm lastikler aynı anda kayıyorsa, arabanın duruşu merkez yer çekiminde oluşan yöne doğru farklılık gösterir. Düz bir yolda, her sürücü şanslıdır. En kötü senaryo ise her iki lastik de etkilenir ve araba önlenemez şekilde kayar.

Arabanın etkisi nedir?

Arabanın bu durum karşısında, etkisi hava koşullarına da bağlı olarak lastiklere bağlıdır. Lastiğin sırt bölgesi ne kadar düzse lastik o kadar hızla kayar. ADAC buna istinaden 3.5 mm olarak sınır vermiştir. Eğer lastiğin diş derinliği daha az ise, kayma artar. Bu nedenle, eğer mümkünse, tüm lastiklerin yeterince derinliği olmalıdır. Eğer farklı lastikler arasında farklı derinlikler olursa, en derin dişli lastikler arka aksa göre ayarlanmalıdır. Aquaplaning sırasında bazı istenmeyen durumlar oluşabilir. Tamamen istatiksel bir bakış açısından değerlendirmek gerekirse, geniş lastikler, sırt bölgeleri buna göre tasarlanmış olsa bile, dar lastiklere göre kaymadan daha fazla etkilenir. Geniş lastiklerin genişliği arttıkça risk de artar. Lastik basıncı aynı zamanda bu konuda etkilidir. Eğer hava basıncı düşükse, lastiğin yoldaki basıncı azalır (temas basıncı). Böylece, suyun da araya girmesi kolaylaşır.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Aquaplaningi nasıl önlerim?

En çok verilen tavsiye hızınızı ayarlamanızdır. Nemli hava koşullarında daha yavaş giderseniz riski azaltırsınız. Eskimiş tamponlar lastiğe yolda aynı güçlü baskıyı yapamaz. Böylece, suyun lastikle yol arasında girme riski artar. Bu durumda aracın ağırlığı da önemli değildir. Eğer yolda görülmeyen bazı oluklar ve izler varsa dikkatli sürmelisiniz. Birçok su oluklardan akabilir. Ayrıca, al geçitlerden ve çökebilecek yollardan geçerken de mutlaka dikkat edin.

Çok geç değilse hesaplayın.

Tüm kurallara uyan bir sürücü bile suda kaymaktan kaçamayabilir. Bu gerçekleşirse, şunları aklınızda bulundurun: * Fren yapmaktan kaşının: fren yapmak kaymanın süresini artırır. Eğer bir lastik kaymaya devam eder ve diğeri durursa aracınız hasar görür.

• Çok hızlı sürmeyin: Bunun da etkisi fren kadar etkilidir: aracınız hasar görür. Ters yöne doğru hafifçe direksiyon kırın ve sonradan direksiyonu tamamen düz tutun.

• Hiçbir şeye dokunmayın ve araba yeniden kontrolü alana kadar sakin kalın ve bekleyin.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git