Otoban seyahatinizden önce bilmeniz gereken 7 önemli unsur

Güzel bir seyahat planlayın

Otobanda çıkacağınız ilk seyahat biraz zor olabilir. RAC tarafından yapılan araştırmalara göre, otoban sürüşünde korku en çok rastlanan durumdur. İngiltere’de 38 milyon sürücünün sekiz milyonu otobanda sürüşten korktuğunu ve zorlandığını söylemiştir. Hızla ilerleyen üç şeritli bir yolda herkes strese girebilir ama aslında istatiksel olarak otobanda araç sürmek diğer yollara göre çok daha güvenlidir. Hızla ilerleyen diğer trafikli yollarda, sürüş daha zor olabilir ama otobanda herkes aynı hızda ve aynı yöne doğru araba kullanırken, keskin dönüşler yokken araba kullanmak daha kolaydır. Her ne kadar bir anda birçok hızlı arabayla aynı yolda bulunsanız da ve bu durum sizde gerginliğe neden olsa da bu korku ve gerginlik aslında tamamen sizin bakış açınıza bağlıdır.

Sürüşünüz için hazırlanmak

Panik yapmayın ve derin bir nefes alarak seyahatinize başlayın. Otobana çıkmadan önce rahatlayın. Otobana girmeden karayolları trafik kanununa bakın ve kuralları bildiğiniz (hız sınırları ve şeritlerle ilgili kuralları) sürece rahat olun. Yola çıkmadan önce kullanacağınız yolu öğrenin, çıkışları ve kavşakları öğrenin. Otobanda bir harita kullanmak güvenli olmaz ve navigasyona da güvenmeyin. Yoldan önce yolu öğrenmek, not etmek en iyi fikirdir. Bu şekilde önünüze çıkan levhaları ve işaretleri okuyabilirsiniz ve görünmez noktalara da dikkat edersiniz. Cep telefonu, alet ve yiyecek gibi dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durun.

Tek başınıza seyahat etmeyin

İlk kez otobana çıkacaksanız yanınızda tecrübeli bir sürücü olsun. Böylece siz de yola daha kolay alışırsınız. Tecrübeli birisi, şerit değiştirirken, yoldan çıkarken ve farklı bir yola girerken size güven verecektir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Dikkatli kullanın

Otobana çıkarken yola katılan ve ayrılan yolları kullanın. Hızınızı buna göre ayarlayın. Hızınızı ayarladığınız şeritte kalın ve o şeritte devam edin. Herhangi bir karışıklık, diğer sürücülerin de kafası karıştır bu nedenle aracınızdaki sinyalleri kullanın. Böylece, diğer sürücüler de herhangi bir şeyin ters gittiğini anlayabilirler. Otobanda aynaları kullanmanız şarttır, bu nedenle aynalarınızın pozisyonunun uygun olduğundan ve temiz olduğundan emin olun. Aynalara iyi bakın ve etrafta olup bitenden haberdar olun. Hareket ettiğiniz anda güvenli bir şeritte devam edin. Otobandan çıkarken, tabelalara iyi bakın, böylece doğru şeritte olduğunuzdan emin olun.

Sınırları aşmayın

Arabaları geçerken, şerit değiştirirken ya da sollarken mutlaka çok dikkat edin. Bu nedenle genellikle otobanda sollama tavsiye edilmez. Sollarken ya da araç geçerken sinyal, ve ayna gibi prosedürlere dikkat edin. Bu tür göstergeler şerit değiştirirken gereklidir ve kullanılmalıdır. Ayrıca, kör noktanızda herhangi bir aracın olup olmadığı için hafifçe bakmanız da tavsiye edilir. Şerit değiştirirken asla araçların arasından geçmeyin. Büyük araçları, kamyon ve otobüs gibi, mutlaka gözlemleyin. Bu tür araçların sizin araçlarınızdan çok daha fazla kör noktası vardır bu nedenle onlarla belirli bir mesafeyi korumanız gerekir. Ayrıca buzlu ve ıslak yollarda önünüzdeki araçla belirli bir mesafeyi korumanız kazaları önleyici bir önlemdir. İki saniye kuralı aradaki mesafeyi ayarlamak için uygundur. Bir nokta belirleyin ve araç o noktayı geçtikten sonra iki saniye sayın. Saymanız bittiğinde sizin de o araç için belirlediğiniz noktaya ulaşmanız gerekir. Böylece, aranızdaki mesafeyi kormuş olursunuz. Otoban çıkışına dikkat edin böylece çıkış hızınızı ayarlamış olursunuz. Öndeki arabaya kesinlikle yaklaşmayın. Bu tür tekin olmayan hareketler, 100 poundluk cezaya ve ehliyetinizden de 3 puan düşüşüne neden olacaktır.

Mola verin

Eğer çok yorgunsanız aracınızı sürmeye devam etmeyin ve kenara çekerek mola verin. Uzun süreli yolculuklarda iki saat sürüşün ardından in beş dakikalık molalar vermeniz tavsiye edilir. Her zaman bir şey yemek için, biraz vücudunuzu esnetmek için ya da kısacık bir uyku için mola vermeniz ve dinlendikten sonra yolculuğunuza devam etmeniz daha güvenlidir. Bu molalarda frenlerinizi, lastiklerinizi, aracınızın yağını da kontrol ettirin. Cam sileceklerinizi ve lastik basıncınızı da mutlaka kontrol edin.

Hız limitini aşmayın

Otobanda hız limiti 70 km olarak belirlenmiştir ama her yola göre değişkenlik gösterebilir bu nedenle yoldaki işaretlere dikkat edin. Yoğun zamanlarda trafiği azaltmak için konulan hız limitlerine dikkat edin. Etrafınıza bakmayın! Etrafınıza bakmak ya da yolda olmuş kazalara bakmak başka kazalara ve tıkanıklığa sebep olur. İşaretleri izletin, her çizgi 100 yard’a eşittir. Bu çizgiler otoban çıkışını işaret eder böylece size çıkışı ve bir sonraki yola ne zaman girebileceğinizi gösterir. Arabanızı sürekli havalandırın. Görüş açınızda azalma olması durumda, uyarı ışığınızı açın, böylece diğer sürücüler de sizi anlayabilir. Eğer hava koşulları kötüyse, yavaş gidin, bu stres oranınızı azaltacaktır. Aracınızda bir sorun olursa kenara çekin. Durduğunuzda mutlaka telefonla ya da yol kenarında bulunan acil durum telefonlarıyla yardım isteyin.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git