Kaybolmaya yüz tutmuş bir sanat: Lastik tıraşlama

Lastik tıraşlamak mı? O da nedir? Eve doğru okuyorsunuz lastik tıraşlamaktan bahsediyoruz. Bu sanatın nasıl bir şey olduğunu bilmiyorsanız, size affediyoruz, çünkü lastik tıraşlama 60’lar ve 70’lerde radyal lastiğin ortaya çıkışıyla ortadan kalmıştı.

O zamanlar, lastik üretimi çok doğru yapılmıyordu ve yeni lastikler üretildiğinde fazladan sırt dişleriyle yapılıyordu- bu nedenle lastikler bazen tam olarak yuvarlak olmuyordu bu nedenle lastikleri takanlar lastiği yuvarlaklaştırmak için tıraş etmek zorunda kalıyorlardı. Ve böylece, radyal lastiğin popülerliği, lastik üretiminde ilerledikten kısa bir süre sonra, bu lastik tıraş makineleri ve onları çalıştıran adamlar kaybolmaya başladı.

Ama lastik tıraşlamanın hala kullanılan alanları var. diyelim ki, on bin kilometre önce ya da daha önce bir dolu taze lastikle başlayan dört tekerden çekişli bir arabanız olduğunu ve bir arıza sonucu yeni bir lastiğe ihtiyacınız olduğunu anlıyorsunuz. Birbiriyle eşleşmeyen bir lastik seti, modern bir dört çeker ya da dört tekerden çekiş sisteminin sürekli olarak dönme hareketini gerçekleştirmeye çalışırken aşırı stres nedeniyle aşınmaya neden olabilir ve zorlanabilir. Bu tür sorunu önlemek için, dört lastiğin tamamını değiştirebilir veya yalnızca birini değiştirebilir ve aşınmış üç dişin çapına kadar tıraş edebilirsiniz. Açıkçası, ikinci seçenek size çok para kazandıracak.

Ayrıca, ben de dahil olmak üzere, birçoğumuz da yepyeni lastikler alırız ve jantlara girmesi için üstünü tıraşlarız. Bir yarış pistinde, artan kavrama hız artışı anlamına gelir, bu nedenle lastik tanrılarına yapılan bu fedakarlık buna değerdir. Sokakta lastik sırtı suyu önlemek ve içinden geçmek için bir kanal görevi görür ve suyla kaymayı önler, ancak bu durum kuru oto-kros pisti veya herhangi bir yol da iyi olmaz. Kaygan bir lastik, kuru zeminde kavrama için geniş yüzey alanına yayılır ve bu nedenle yarış arabalarının yumuşak veya kaygan lastikler kullandığını görebilirsiniz. Örneğin, Spec Miata serisinde, yarışçılar Toyo Proxes RA1 modeli lastik kullanırlar ve bu model tam dişli, R-yoğuşmalı kauçuk lastik ile yapılmış ve yolda kullanmaya elverişli radyal lastiktir. Hem ıslak, hem de kuru yolda mükemmel bir yol tutuşu vardı ama tam dişten tıraşlandığında daha iyi bir çekiş gücü sunar. Ek bir avantaj olarak, tıraşlanmak lastik sırtında lastiğin yüksek pist sıcaklıklarına dayanması durumunda oluşabilecek kabarma olasılığını ortadan kaldırarak lastiğin pist ömrünü de arttırır.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

İşte bu nedenlerden dolayı, Bu yüzden bir lastik tıraş makinesi bulmam gerekti, ancak maalesef, her eyalette bu tür bir görevi yerine getirebilecek birini bulmak oldukça zordu. Michigan’da hatta Motor City’nin yakınlarında bunu yapabilecek sadece yakın bir dükkan bulabildim. Mason’da Roger’s Cline Tire’da çalışan Neal 30 yıldır bu işi yapıyormuş. Bu süreci daha iyi öğrenmek için, Spec Miata yarış arabamı ona gösterdim.

Yeni bir RA1 modeli 8/32 diş derinliğine sahiptir. Bunların 4/32 dişe tıraşlanmasını istedim, böylece arka dişler de azalacaktı. Bu ekonomik bir şekilde yarış yapmak isteyenler için ortak bir derinlik olmasına rağmen, daha büyük silindire sahip olanlar, uzun ömürlülük pahasına, 3/32 hatta 2/32 seviyelerine iner.

Lastiği taktıktan sonra, Neal lastiği döndürmeye başladı. Kesme ve dönme işlemi bitince, rotasyonu yapan bıçak yana ve öne arkaya hareket etti. Neal, bıçağı lastiğe batırdı ve ince lastik tabakaları sıyrılarak çıkarmaya başlar. Bıçağı bir torna tezgahı gibi hareket ettirerek her iki elini de kullanarak Neal, nihayetinde ne kadar çıkarıldığına bağlı olarak, bir inç genişliğinde 1/4 ve 3/8 arasında geçiş yapar. Kesimin boyutu ve açısı, aracın tipine ve lastiğin kullanılacağına bağlı olarak özelleştirilebilir. Tecrübe, usta bir eli, iyi bir bıçak haline getirir, bu durumda kullandıkları aracın donuklaştığını ve değiştirilmesi gerektiğini anlarlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, sadece doğru kesim almak hızlı bir işlem değildir, her iki lastiğin de tamamlanması ayrı ayrı olmak üzere en az 20 dakika sürer.

Her şey olduktan sonra geride kalan kauçuk ve lastik, ayrıca, yola hazır lastikler görürsünüz. Lastik başına ücret genellikle $16–25 dolar kadardır ama Neal’in de yerdeki lastik kalıntılara bakarak söylediği gibi, “İşte kanıtı burada, eğer hızlı gitmek istiyorsanız, parayı gözden çıkartacaksınız.’’

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git