NOx emisyonsuz dizel mümkün mü?

Loughborough Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre temiz dizel üretmek mümkün.

İngiltere, Leicestershire’da bulunan Loughborough Üniversitesi araştırma ekibi dizel motorlardan tehlikeli NOx emisyonunu azaltma hatta tamamen yok etme sistemini geliştirebildiklerini açıkladı. Ekip doğru destek sistemiyle (parasal olarak) bu teknolojinin piyasaya iki yıl içinde sunulabileceğini söyledi.

Sistemin adı ACCT, amonyak üretimi ve birleşimi teknolojisi olarak açıklandı. Sistem, birçok dizel araçlarda kullanılan sıvı olan AdBlue sıvısını, amonyak açısından zengin bir birleşime dönüştürebiliyor ve böylece nitrojenin oksitlenmesinin çözülmesini kolaylaştırıyor ve geride zararsız nitrojen ve su bırakıyor. Burada kilit nokta ise ACCT birleşiminin düşük ısılarda aktifleşebilmesi. Bu arada AdBlue sıvısının da doğru çalışmak için normal çalışma derecelerine ulaşması gerekmektedir.

Skoda çalışmalarında, bu konuyla ve çalışmayla ilgili ilk raporlar, sistemin NOx’un yüzde 98’ini saptayabildiği ve bunun yüzde 60 oranında toksik sıvısı sistemden atabildiği üzerine yoğunlaşıyor.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Çalışma başkanlarından, Profesör Graham Hargrave, NOx’un ilk adım olduğunu söylüyor. “NOx çok ciddi bir çalışmaydı,” diyen profesör, “ancak NOx problemin odağında bulunuyordu. Sadece birkaç lokasyonda bulunuyor. Bu lokasyonları çözersek CO2 elementini de azaltabiliyoruz. Bunu azaltmakta araçta her yer için önemli.”

Ekip, piyasada sadece üreticiyle değil, süreci hızlandırmak için aynı zamanda önde gelen bir tedarikçiyle de anlaşmak istiyor.

Bu araştırma, sürekli kirlenen havayı temizlemeye çalışan şehirlerde kullanılan araçlar için birebir olacak. Paris, Madrid, Mexico City, Atina şu an şehir içinde dizel yakıt kullanmama kararı planı yapmakta. Porsche Cayennes modelleri için bu tür yakıt kullanmaya devam ederken, FCA ise 2022 yılında tamamen dizeli bırakıyor. Ford ise F-150 modeline Power Stroke adını verdiği özellik ekledi. Bu şekilde tüm üreticiler bu konuda daha dikkatli davranmaya başladı. 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git