Lastikleriniz ve araba sigortanızın arasındaki ilişki... Bilmedikleriniz

Sigortayla ilgili bazı önemli bilgiler vardır… hepimiz araba sigortası yaptırırız ve öderiz ama aslında arabanın kaskosunun ödemesi gerektiği bir durumda olmak istemeyiz. Sigorta bir yangın söndürücü gibidir. Alırsın ama asla olmaması için dua edersin. Ama bazen dua yeterli olmaz. Bir durum çıkabilir (bazı nedenlerden dolayı) ve siz de sigorta şirketinden paranızı almak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda sigortacının nasıl bir tepki vereceğini biliyor musunuz?

Sigortacılar ödeme yapmayı hiç sevmez

Bu kimse için sürpriz olmamalı. Kimse parasından ayrılmayı sevmez. Bazen de sigortacılar listede alacaklılar arasında en üstte yer alır. Her ne kadar periyodik olarak ödemelerinizi yapmış olsanız da onlar size ödeme yaparken sıkıntılı olurlar. Ama elbette onların da işleri çok zor çünkü ödemelerin yerinde ve legal olduğunu kanıtlamaları gerekir. Ama her şey olup bittikten sonra sigorta parasını almakla ilgili gülümsemek zor olabilir. Bazen ajansınız bu parayı almanın zor olduğunu size söyleyebilir. Parayı alamama nedenlerinizin bazıları ise lastiklerinizle ilgili olabilir.

Neden ve nasıl lastiklerin bu sigorta alımını önlediğini bilmiyorsanız, şimdi bunu öğrenmenin tam zamanı.

Lastikleriniz kaskonuzu nasıl etkiler

Aslında, tam olarak iki yolla etkiler. Bazı nedenlerden dolayı, lastikleriniz, sigortanızı boşa çıkartabilir. Bazı durumlarda ise sigortanızın asıl ödemeleri lastikleriniz sayesinde artış gösterir. Nasıl olduğunu anlatalım...

Lastikleriniz sigortanızı nasıl geçersiz kılar

Öncelikle, sigorta şirketi, sigorta kapsamına girebilmek için aracınızın "yol için uygun" koşulda olması gerektiğini belirtir. Yol için uygun demek birçok şey anlamına gelebilir ama en çok da aracınızın lastiklerinin durumunu içerir. Sigortacının mantığı, bir nedenden ötürü (araba lastiklerinizle ilgili olanlar bile olsa), aracınızın tehlikeye düşmüş olmasından dolayı, hak talebinizi almayı önlemek üstüne gelişir ve bu durumda lastiklerinizi içerebilir.

Aracınızı ve lastiklerinizi yola uygun değil yapan durumlar aşağıdaki gibidir.

Yanlış yedek lastikler

Bu uygun lastikli yeni araçlar için geçerli değildir. Bir süre sonra lastiklerinizi değiştirdiğinizde, üreticinin önerdiği orijinal boyut özelliklerine bağlı kalmak en iyisidir. Tamamen güvende kalmak istiyorsanız aynı markayı bile tercih edebilirsiniz.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Orijinal donanımlar, güvenli sürüş sağlamak için üretici tarafından özenle seçilmiştir. Ve bu lastikleri değiştirmek aracın kullanımını, frenleme kabiliyetini ve diğer faktörleri etkiler ve lastiklerin güvenli sürüş için uygun olmadığını gösterir.

Burada 3 önemli unsur vardır:

  • Ebat

Üretici tarafından önerilen ebatlara sadık kalın. Lastiklerinizi büyütmek mi istiyorsunuz? Buradan avantajları ve dezavantajları okuyabilirsiniz. Ama diğer yandan, sigortacınıza haber vermeden büyük lastik taktırmanın sonucunda sigortanız geçersiz sayılabilir.

Böyle bir modifikasyon sonunda mutlaka yazılı ya da telefonda sigortacınıza haber verin. Ana ödemlerinizi artırmanız gerekebilir ama en azından geçerli bir sigortaya sahip olursunuz.

  • Hız sınırı

Eğer yavaş giden bir lastik modeline sahipseniz, hızlı gittiğinizde lastikleriniz gerektiği gibi işlemez ve sonuçta istenmeyen şeyler olabilir. Bu durumda, sigorta şirketi aracınızın yola uygun olmadığını ve modifiye araç olduğunu öne sürerek sigorta paranızı vermez. Aslında, bazı ülkelerde, orijinallerinin dışında farklı lastiklerle sürüş yapmak (düşük hızda bile) yasaktır.

  • Yük sınırı

Azaltılmış yük özellikli lastikler fazla yüklü araçlara ve inik lastiklere neden olur. Bu durumda lastiklerdeki aşınmalar daha kısa sürede ortaya çıkar ayrıca lastik nedenli kazalar meydana gelir. Diğer yandan, sigorta açısından da aracınız yola uygun değil olarak damgalanır. Bir örnek görmek için buraya tıklayın lütfen.

Yasal olmayan lastikler

Hasarlı, girintileri olan yırtık olan lastikler yasal değildir. Ayrıca, sırt derinliğinin de yasal oranda olması gerekir. Sırt derinliği limiti ise 1.6mm olarak çner öıkar ve merkezde 3/4 oranındadır.

Eğer lastikleriniz yasal değilse, şunları yapmak zorundasınız

  • Ceza ödersiniz
  • Ceza puanı alırsınız

Yargılanabilirsiniz

  • Sigortanızı kaybedersiniz

Lastikler ana ödemelerinizi nasıl artırır

Bir araba kazasına karışmak otomatik olarak ‘güvensiz bir sürücü’ olarak görüldüğü için priminizi artırır.

İkinci olarak, sigorta primi, maruz kaldığınız ceza puanlarına bağlı olarak yükselebilir. İngiltere'de, sürüş temelli suçlar, sürüş kaydınıza eklenen ceza puanlarını çeker. Ceza puanları, harcanan süreye bağlı olarak değişmekte olup, inik lastiklerde sürüş için 3 puan ile sarhoş sürüş için 11 puan arasındadır. 3 puan fazla görünmeyebilir, ancak lastiklerinize dikkat etmezseniz, bu puan hızlı bir şekilde büyüyebilir. Ne kadar çok ceza puanı alırsanız, sigorta primi yüksek olur. Daha fazla detay için buraya tıklayın.

Ne yapabilirsiniz?

Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmek, otomobil güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için basit bir çözümdür. Bu, bozulmamış lastiklerin lastik patlamasına neden olma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle kaza ihtimalini azaltır. Lastik yaşına dikkat etmek ve artık kullanılamaz durumda olan lastikleri değiştirmek güvenli sürüşün önemli bir parçasıdır.

Sonuç olarak, lastik derinliğinize mutlaka dikkat edin. Yasal sınır 1.6mm olmasına rağmen, çoğu üretici lastiklerin 3 mm derinlikte değiştirilmesini tavsiye etmektedir. Bu çalışma, 3 mm'nin altındaki diş derinliği ıslak yüzeyinde, durma mesafesinin önemli ölçüde arttığını ve 1,6 mm'de (yasal asgari), durma mesafesinin% 44,6 oranında arttığını göstermektedir.

İlginç bir bilgi

Bu bilgilerin tümü, kaskonuzu geçersiz kılmama üzerine ve yüksek prim ödememeniz için derlenmiştir. Ama en önemlisi de: Bu sizin lastikleriniz ve HAYATNIZLA ilgilidir. Daha çok dikkat ettikçe, lastikleriniz ve aracınızla daha huzurlu bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Önceden de söylediğimiz gibi (benimle yanı fikirde olduğunuzu biliyorum) tek yapmamız gereken kaskoyu almak ve ödemelerimizi yapmaktır. Bu arada hiçbir zaman sigorta ücretini almayacağımıza dua ederiz.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git