Çocukları araba kazasında nasıl koruruz

Bütün veliler, çocukların hayatlarındaki en önemli şey olduğu konusunda hemfikir olacaktır. Bununla birlikte, veli olmak oldukça zorludur ve uzlaşma sanatında ustalaşmayı gerektirir. Taviz vermek istemediğiniz bir konu varsa o da kesin çocuğunuzun güvenliğiyle ilgilidir. İstatistiklere göre, ne yazık ki İngiltere’de her sene 2 bin kişi araba kazasında ölüyor, bunların 800 tanesi yaşları 13 ve altında olan çocuklar. Kimse bir araba kazasından %100 korunamaz. Ne kadar iyi sürerseniz sürün, yolda başka araçlar da vardır ve sürücüleri çok dikkatli olmayabilir. İşte bu nedenle, araba içindeyken çocuğunuza en yüksek güvenliği sağlayarak onu korumalısınız. Araba emniyeti, ebeveynlerin bilinciyle başlar, çünkü çocukları araçta taşımak özel dikkat gerektirir. Bu güvenlik, küçük adımlarla gelir, bunlar:

  • 12 yaşından küçük çocuklar için arka koltuğa çocuk oto koltuğu;
  • Çocuğun yaşına ve kilosuna göre önerilen kayışları seçmek;
  • Hem araç kullanım kılavuzuna hem de çocuk koltuğu kitapçığına bakmak;
  • Çarpışma testi puanı yüksek bir araç satın almak;
  • Çocukları arabada yalnız bırakmamak.

Y aş sınırlamaları

Günümüz arabaları, yetişkinleri olası bir araba kazasında korumak için en iyi güvenlik sistemleri ve hava yastıklarıyla donatılmıştır. Ancak, emniyet koruyucu ve hava yastıkları çocuklar için tehlikelidir ve bazı vakalarda ölümcül olabilir. Bu nedenle birçok ülkede, 12 yaşından küçük çocukların, arka koltukta emniyet kemeriyle oturması yasal olarak zorunlu oldu.

Doğru çocuk koltuğu kullanmak

Çocuklar arka koltukta otururken, çocuk yaşına ve boyuna uygun güvenlik koltuğu içindeyken, araba sürmenin daha güvenli olduğunu kabul edersiniz. Çocuklar yeteri kadar büyüdüğünde, yetişkinler için olan emniyet kemerlerini kullanmaya başlayabilir. Neyse ki, çocuk güvenliği için fiyat, tarz ve özellik bakımından piyasada birçok ürün çeşidi bulmak mümkün. Çocuk yaş aldıkça geriye dönük araç koltuğu yerine başka tercihler yapabilirsiniz.

  • Geriye dönük (ters) çocuk koltuğu: Bu tür çocuk koltukları, bebekler için veya 2 yaşına kadar olan çocuklar için tasarlanmıştır. Geriye dönük yüzlü koltuklar, ön koltuğa konmamalıdır. Çocuğunuzu maksimum koruma için, mümkün olduğunca uzun süre arkaya dönük olarak oturtmanız önerilir. Çocuk yeterince büyüdüğü zaman koltuğun ağırlık limiti kontrol edilir. Genellikle koltukla birlikte, resimli ve detaylı açıklamaların bulunduğu bir kitapçık gelir. Koltuğun etiketine de bakabilirsiniz, burada bazı bilgiler olabilir.

Küçük çocuk koltuklarına dikkat edin, bunlar genellikle araca tabandan sabitlenir. Taban ve koltuğun tamamen birleşip doğru sabitlendiğinden emin olun ve çocuğu olası hasarlara karşı koruyun.

  • İleri ye dönük çocuk koltuğu: Çocuk 2 yaşına geldiğinde, geriye dönük çocuk koltukları değiştirilerek ileriye dönük bir modele geçilir. Bu, çocuk 7 yaşına gelene kadar kullanılabilir. Bu tip koltuklar özel kemerlerle kullanılır ve 18 kiloya kadar olan çocukları tutabilir. Çocuk koltuklarının ağırlık limitlerine dikkat edin, maksimum 36 kilo olan farklı ağırlık limitleri olabilir. Çocuğunuzu sabitlemek için, kemer bağlantılarını omuzları üzerinden doğru şekilde geçirin. Düzgün bir sabitleme ve koruma için, kayışların çok gevşek olmadığından emin olun ve bağlantı açılarının düzgün olduğunu kontrol edin.
  • Booster (yükseltici) koltuk: Eğer bir çocuk, koltuk için tavsiye edilen ağırlığı geçerse, yükseltici koltuk türüne geçilmelidir. Yükselme özelliğine sahip koltuklar, çocuk emniyet kemeri kullanacağı yaşa ve boya gelene kadar iyi bir güvenlik sağlar. Yükseltici çocuk koltuklarında, emniyet kemeri göğüsten çapraz geçerek omuzun üstünden çocuğun boynuna zarar vermeyecek şekilde takılmalıdır. Çocuk tek başına düz bir şekilde oturabilmelidir.
  • Emniyet kemeri: Çocuk belirli bir boya ulaştığında, artık koltuk kemerlerini kullanabilir. Eğer çocuğunuz sırtını arka koltuğa yaslarken ayaklarını yerde sabit tutabiliyorsa, aracın emniyet kemerlerini güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz. Yalnız bu, çocuğunuzun yeterince büyüdüğü ve yetişkin yardımına ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Emniyet kemerleri, güvenlik için doğru şekilde takılmalıdır. Çocuğun arkasından veya kolunun altından geçirmek tehlikelidir. Kemer göğüs üzerinden boşluksuz geçmeli, omuz üzerinden geçen şerit çocuğun boynuna zarar vermeyecek şekilde sabitlenmelidir.

Çocuk koruma sistemi: Çocuklar için sabitleyici ve bağlantı ipleri

Çocuklar için en yüksek güvenliği sağlamak için, devlet araç üreticileri için “çocuk korıma sistemi” olarak adlandırılan bir sistem kurulmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu sistem çocuk koltuklarını araca doğru şekilde bağlamaya yardımcı olur. Aracınızın hangi çocuk koruma sistemine sahip olduğunu öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Emniyet kemerini kullanarak da arkaya çocuk koltuğunu sabitleyebilirsiniz. Çocuk koruma sistemi genellikle ileriye dönük çocuk koltuklarıyla kullanılır. Çocuk koltuklarındaki bağlantı ipleri, aracın zeminine düzgün olarak bağlanmalı ve koltuğun arkasına yerleştirilmelidir. Buna rağmen, birçok aracın arka orta koltuğunda çocuk koruma sistemi yoktur. Durumunuz buysa, emniyet kemeriyle en üst bağlantı noktasını kullanabilirsiniz, tabii çocuğunuz için ileriye dönük bir koltuğunuz varsa.

Unutmayın ki emniyet koltukları ve çocuk oto koltukları yaralanmaları, yalnızca doğru kullanıldığında en aza indirir ve çocuğunuzu korur. Bu emniyet araçlarından herhangi birini satın aldığınızda, nasıl kullan

Width: Height: Diameter:
Speed index:

acağınızı anlamak için kullanım kılavuzunı mutlaka okuyun.

Çarp ış maya dayanıklı araç

Eğer çocuk koltuklarının ve emniyet kemerlerinin bütün işi yapacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bunlar çocuğunuz için kaza anında kesinlikle koruma sağlar ama aracınızın boyutu ve ağırlığı da bu konuda önemli bir rol oynar. Çarpışma testinden yüksek puan alan bir araç satın almayı düşünün. Böyle araçlar genellikle daha büyük ve ağır olurlar, çünkü daha ağır metallerle üretilmişlerdir. Bu da çarpışma anında ekstradan koruma sağlar.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git