Lastiklerle ilgili bildiğiniz 4 yanlış bilgi

Lastikler size yolda en güvende olmanızı sağlayan unsurladır ama nedense onlarla ilgili birçok bilgi yanlış biliniyor. Eğer gerçekleri yanlış bilgilerden ayırmak istiyorsanız okumaya devam edin. Sizin için lastiklerle ilgili yanlış bilinen mitleri inceledik ve yazdık.

Lastik basıncı monitör sistemleri lastiği otomatik olarak söndürür

2014 yılından itibaren yapılan her araç mutlaka lastik basınç monitörüyle üretilmiştir. Bu kullanışlı elektronik sistemler lastiklerin içindeki basıncı göstermek için tasarlanmıştır ve düşük basınç nedeniyle oluşabilecek kazaları önler. Ayrıca, sürücünün yakıt tüketimini azaltmak, daha az emisyon yapması ve aşınmaları aza indirgemek için kontrol altına alır.

Sistemler genellikle aracın merkez bilgisayarına başlıdır ve bir lastikte basıncın azaldığını tespit ettiğinde ya da güvensiz bir düzeye azaldığını tespit ettiğinde görsel bir ikazla sürücüyü uyarır. Ancak, birçok kişinin bildiğinin tam tersine bu ekipman lastik düşük basınçtayken, direk olarak lastikleri söndürmez.

Sadece sürücüyü düşük basınçla ilgili uyarır. Bundan sonra lastiği gerekli basınca çıkartmak gerekir.

Aracınızın bu basınç ekipmanı TPMS’si olsun ya da olmasın, yine de lastiklerinizi kontrol ettirmeniz gerekir. Lastik basıncını birkaç haftada bir kontrol ettirmeniz gerekmektedir ve bunu lastikleriniz soğukken (aracınız birkaç saattir park halindeyken) yaptırmanız gerekir

Yeni lastikler her zaman öne takılır

eğer aracınıza sadece iki lastik takıyorsanız, yeni lastikleri öne takmanız gerekir gibi bir mit mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak, bu yöntem çok fazla önerilmez. aracınızın el kitabı tersini önermediği sürece, yeni lastikleri en arkaya takmak gerekir. Bu aracınız önden ya da arkadan çekerli olsun olmasın geçerlidir.

Arkaya yeni lastik takmak understeer adı verilen (hızlı girilen bir virajda gazı kesmek), bazı durumlarda )özellikle de çok fazla yağmur varken) lastiklerinizi döndürüyor bile olsanız aracınız tek bir çizgide gider. Diğer yandan, eğer yeni lastikleriniz öndeyse oversteer yani hızla giderken tekerleklerin patinaj yapmasına neden olur ve spin atarsınız

Eğer yeni lastikler alıyorsanız ve lastikleri nereye takacağınızdan emin değilseniz, uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Maksimum basınç numaralarını geçmek onların patlamasına neden olur

lastiklerinizin üzerinde max press numarasını görebilirsiniz. Sıklıkla, bu numaranın en yüksek basınç oranı olduğuna inanılır. Bu basınç oranı geçilirse lastiğin patlayacağı düşünülür ama durum böyle değildir. En yüksek basınç rakamı araç doluyken ortaya çıkar- kısacası, lastiğin en fazla yükü taşıdığı durumlarda görülür.

Bunun anlamı bu rakamı geçerseniz lastiğinizin patlayacağına dair bir korkunuzun olmaması gerektiğine dair bir göstergedir. Yeni lastikler oldukça dayanıklıdır ve bu rakamı geçince kesinlikle patlamaz. Lastiklerinizi şişirirken dikkat etmelisiniz. Çok fazla şişirerek hasara yol açabilir. Fazla basınç lastiğin merkezinde hasar oluşturur ve lastiklerinizde çok fazla hava varsa en ufak bir çukurda ya da sivri çizimle temas ettiğinde patlayabilir.

Lastiğinizi kontrol ederken ve basıncını ayarlarken doğru okumalar yapmanız ve bu rakamlara sadık kalmanızdır. (ayrıca, aracınızın dolu olup olmaması durumuna göre de bu rakamlar değişkenlik gösterir)

Kullanılmamış lastikler inmez

lastiklerde hasar aşınmadan ya da yoldaki bozukluklardan olur. Bunun en iyi göstergesi ise kilometrelerce yol gittikten sonra lastiğinizde görebileceğiniz aşınmalardır. Ancak, aracınızı kullanmazsanız lastiğinizin de mükemmel konumda kalacağı anlamına gelmez. Lastiğinizin hangi koşullarda saklandığı ya da muhafaza edildiğine göre kondisyonu da değişir. Örneğin, sıcaklık, soğuk hava, güneş ışını, su, buz lastiğinizi eskitir.

Lastikleriniz kullanımda değilken onları koruyabilirsiniz. Örneğin, onları bir yerde muhafaza edebiliyorsanız, bu yerin serin bir garaj olmasına dikkat edin. Ancak, uzun süredir aracınız par halindeyse lastikleri değiştirmeniz gerekebilir. Aracınızı kullanmadan önce mutlaka lastiklerdeki hasarı kontrol etmeniz gerekir.

Lastiklerinizin güvenli olup olmadığından emin değilseniz uzun yola çıkmadan önce mutlaka bir uzmana kontrol ettirin.

Lastiklerinizden emin olursanız, sürüşte güvenli olursunuz ve daha keyifli bir sürüş tecrübesi yaşarsınız. Eğer yeni lastik alacaksanız, size yardımcı olabiliriz. Web sitemizdeki farklı lastiklere bakabilirsiniz. Sizin de aracınıza uygun bir lastik elbette vardır.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git