Lastikleri hizalamayla ilgili bilmeniz gerekenler

Tekerlek hizalaması olarak da bilinen lastik hizalaması, lastiklerinizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilir ve daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, lastik ayarlamak yol tutuşunu ve aracınızın yolda tek bir tarafa kaymasını ve yersiz titreşimlerini de önleyebilir.

Lastik hizalama ne demektir ?

Hizalama, bir aracın süspansiyonunu - bir aracı tekerleklerine bağlayan sistemin - ayarlanması anlamına gelir. Bu sadece tekerleği ya da lastiği ayarlamak anlamına gelmez. Düzgün hizalamanın anahtarı, lastiklerin yol ile nasıl temas kurduğunu etkileyen açılarını ayarlamaktır.

Lastiğimin hizalanmaya ihtiyacı olup olmadığını nereden bilebilirim ?

Aracınızın lastik hizalamasına ihtiyacı olup olmadığını anlamanın birkaç yolu var. Aşağıda size belirttiğimiz, göstergelerin bir ya da daha fazlasını fark ettiyseniz, uyumluluğunuzu hemen bir lisanslı servis teknisyeni tarafından kontrol ettirmeniz gerekir.

  • Eşit olmayan lastik sırtı
  • Araç sağa ya da sola çekiyor
  • Araç düz giderken direksiyon ortada durmuyor
  • Direksiyon titriyor

Kavisler, uç ve teker

Bir teknisyen lastik hizalamanızı kontrol ettiğinde, çoğunlukla üç şeyle ilgilenir:

1. Kavisler

Bu, aracın önünden bakıldığında lastiğin içe veya dışa doğru olan açısıdır.

Sırasıyla, negatif ve pozitif kavislenme olarak da bilinen çok fazla içe veya dışa eğme, yanlış hizalamanın olduğunu ve ayarlanması gerektiğini gösterir. Yıpranmış miller, mafsallı bağlantılar ve diğer tekerlek süspansiyon parçaları yanlış hizalamaya neden olabilir.

2. Uç

Kavislerin hizalamadan farklı olan uç ayarı, lastiklerinizin yukarıdan bakıldığında içeri veya dışarı doğru dönme derecesidir. Eğer bu anlatım kafanızı karıştırdıysa sadece yukarıdan ayaklarına doğru bakın. Ayaklarınızı içe ve dışa bir açı verecek şekilde konumlandırın ve vücudunuzu da ortalayın. Aracınızdaki lastikler de bu şekilde açılandığında (bu sırada kuş bakışı konumu olduğunuzu düşünün) uç ayarı görünüşünden bahsetmek mümkündür. Ayaklarınızı dış açı yapın işte o zaman uç ayarı yapmış olursunuz (kısacası kendinizi dengelersiniz). Bu aracınız için de geçerlidir. Her ikisi de hizalama ve ayar gerektirir.

3. Teker

Tekerlek açınız direksiyon dengesine, stabiliteye yardımcı olur. Aracınızın yanından bakıldığında direksiyon ekseninizin açısıdır. Pozitif teker ayarınız varsa, direksiyon aksı sürücüye dönük olur. Negatif ayarınız varsa aks aracınıza doğru dönüktür.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Lastik ayarı neden önemlidir?

Uygun olmayan tekerlek veya lastik hizalaması, lastiklerinizin düzensiz ve erken aşınmasına neden olabilir.

Yanlış hizalama nedeninden doğabilecek spesifik sırt aşınması tipleri:

  • Pompalama

Lastiğin sırtı düz olduğunda ve bir lastik diğerine göre daha sivri olduğunda lastiklerin fazla havayla pompalandığını söyleyebiliriz. Bu da genellikle zayıf uç ayarından kaynaklanabilir.

  • Teker aşınması

Bu tür aşınmanın göstergesi iç ya da dış sırtın lastiğin ortasına oranla çok daha fazla aşınmasıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi negatif ya da pozitif teker ayarı bu tür aşınmalara neden olur.

Uç aşınmalar

Bu, lastiğin sırt bloklarının bir tarafının diğerine göre daha hızlı aşağıya düşmesiyle olur. Elinizi lastiğin sırtında dolaştırdığınızda, testere gibi bir his ve dikenli bir görüntü verir. Uçlarda meydana gelen aşınmalar fazla şişme ve rotasyon kaybından meydana gelir. Lastik aşınmasını önlemek, tekerlek ayarınızı kontrol altında tutmak için iyi bir neden olsa da, yanlış hizalamanın sonuçları genel araç performansında da ortaya çıkabilir. Örneğin, bir tarafa çeken veya düzensiz olarak yönlendiren bir araç, muhtemelen bir hizalama problemine sahiptir.

Lastik balansı

Lastik balansı, lastik veya tekerlek dengelenmesinden farklı olarak, lastik / tekerlek kombinasyonundaki herhangi bir ağırlık ve dengesizliği telif etmek anlamına gelir ve genellikle teker hizalama ve ayarıyla aynı zamanda yapılır.

İki temel lastik dengesizliğinden bahsetmek mümkündür: Düzeltme - statik (tek düzlem) ve dinamik (çift düzlem)

Dinamik dengesizlik, her iki düzlemde de dengesizliğe yol açar, titreşime neden olabilen dikey hareket bunun sonucudur. Her iki tür dengesizlik de, bir balans makinesinin kullanılmasını gerektirir.

Lastiklerinizi dengelemeye başlamak için, bir teknisyen bunları doğru jantlara monte edecek ve basıncı en uygun hava basıncına ayarlayacaktır. Sonra her iki lastik de balans makinesinin ortasına ilerler. Makine lastikleri yüksek hızda döndürür ve böylece tekerler ve lastik arasındaki dengesizliği ölçebilir. Sonra, teknisyenin lastiğe ne kadar ağırlık eklemesi gerektiğini gösterir ve hangi bölgelerde bu ağırlığın ihtiyacı olduğunu belirtir.

Lastik balansı, tekerlek balansı gibi aynı nedenlerden dolayı gereklidir: erken aşınmaları önlemek. Her 5 bin ila 6 bin mil arasında lastikleri balansını kontrol etmek aracın performansını ve ömrünü de artırır.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git