Bir traktörden aşınmış lastikleri çıkartmak ve yerine yeni lastik takmak çok kolaydır, en azından traktörü bir servise götürmekten çok daha kolaydır. İlk adım ise doğru lastikleri bulmaktır. Yeni arazi traktörü lastiği seçerken dört önemli konu vardır: ebat, dış lastik kat sayısı, arazi ve çekiş gücü ihtiyaçları ve elbette ücret.
1. Arazi traktörü lastik ebatları
Her araçta olduğu gibi traktörlerde de birçok farklı ebat bulunmaktadır. İki farklı ebat sistemi bulunur: iki numaralı sistem ve üç numaralı sitem.
- İki numaralı ebat sistemi
İki numaralı sistem kullanan lastik ebatları 4.80-8, gibi rakamlardan oluşur. Bunun anlamı ise lastiğin genişliği 4.8 inç demek ve tekerlek ebadı 8 inç çapında demektir. Doğru ebatlı lastiği bulmak için bu rakamlara bakacaksınız.
- Üç numaralı ebat sistemi
Üç numaralı ebat sistemi biraz farklı işler. 15×6.00-6 genel olan ebattır. X öncesi ilk rakam lastiğin şişmiş halindeki çapını ifade eder. Ortadaki numara ise x ve – arasında bulunan, genişliği ifade eder. Son numara ise tekerleği ifade eder. Son numara tekerleğin genişliğidir, yani çapı değildir. Üçlü lastik sisteminde hep bu şekilde ifadeler kullanılır.
2. Arazi traktörlerinde dış lastik kat sayısı
Arazi lastikleri ağıdır ve çok ağır yükler de taşıyabilir. Eğer traktörünüz sert bir alandan geçiyorsa ya da aracınızı çim biçme ya da tarla biçme gibi amaçların dışında kullanıyorsanız “B/4-dış lastiklerinizi” “A/2-dış lastik” ile değiştirmeyi deneyin. Kat sayıları lastiklerin yanında yazar ve sadece 2 opsiyonunuz vardır: A/2-ply ya da B/4-ply.
3. Çekiş gücü
Bu tür lastiklerin sırt şekillerinde üç farklı opsiyon vardır: Karışık çim zeminler için, inişli çıkışlı zeminler için ya da oluklu zeminler için.
Çim zeminler en çok görülen zeminlerdir ve sırt bölümlerinde çembersel şekillere sahiptir. Düz çimenlerde çekiş sağlamak için üretilmiştir. Diğer yandan zemine zarar vermez ve oluklar oluşturmaz. Eğer tek bir lastiği değiştiriyorsanız bununla aynı şekilli bir lastik bulabilirsiniz ya da buna yakın bir şekil de bulabilirsiniz. Bu lastiğin yerine geçebilecek iyi bir lastik WDT P512A lastiktir.
İnişli çıkışlı zeminler genellikle büyük sırt şekilleri ve derin girintilere sahiptir. Böylece, çamur ya da sulu balçık zeminlerde daha iyi bir çekiş gücü sergiler. Bu tür lastiklerin genellikle zik zak şekilleri vardır. Yüksek tabanlı bir alana sahiptir (lastik yüzeyindeki şekillerin arası) böylece çamur ya da su lastiğin arasından çıkar ve dökülür. Eğer traktörünüzü çamurlu alanlarda kullanıyorsanız bu tür lastik sizin işinize yarayacaktır ve genellikle WDT P328 lastik sizin işinizi görecektir.
Oluklu zeminler için üretilen lastikler dairesel şekillerden oluşur ve düz ya da hafif oyuntulu zeminler için uygundur. Bu şekiller sayesinde traktör yoldan çıkmaz ve düz bir yol izleyebilir ve uzun süreli kullanım için tasarlanmıştır. Çim zeminler ya da inişli çıkışlı yolların lastikleri kadar güçlü bir çekiş sağlamaz.
4. Ücret
Traktör lastiklerinin fiyatları arasında çok fark görebilirsiniz. Ücretler, lastik özellikleri, avantajları, üretilen ülke ya da markalarına göre farklılık gösterebilir. Online kısa bir araştırma size bu konuda aradığınızı bulmak için yardımcı olabilir. Bu özellikle de premium bir marka lastik alacaksanız ya da Çin yapımı daha uygun fiyatlı bir lastik arıyorsanız size yardımcı olacaktır.