Önlenmesi gereken 5 yol hatası

4x4 aracınızla hızla çamurlu bir yoldan ilerliyorsunuz, gaza basıyorsunuz ve çamurun dibine kadar giriyorsunuz ve bir anda bir şey oluyor yolda kalıyorsunuz ve aracınız hareket etmiyor. Yüksek merkezli off road lastikleriniz sadece dönüyor ve etrafa çamur atıyor ama size ilerleyemiyorsunuz. Elbette hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Neyse ki arkadaşınız yanında ve size yardım edecek ama ya o da olmasaydı? Ve arayacak kimseniz de olmasaydı...

aslında bu senaryo gerçekleşmeyecek bir senaryo değil. Birçok Avustralya off road maceraperest sürücünün başına gelen bir durum. Birçok kamyon tipi araç off road sürüş için harika bir seçenekken, birçok tehlike ile doludur. Bu nedenle sakın hazırlıksız yakalanmayın. Off road kazaları sizi yaralayabilir ya da bütçenizi zora koşacak bir ücretle karşı karşıya bırakabilir.

Off road yol hatalarını önlerseniz hem problemleri düzeltmek için çok daha az para harcarsınız, hem de off road sürüşlerden de daha fazla zevk alırsınız.

Hata #1: Yolunuzu önceden belirlememek

Teksas’ta bir off road sürücüsü sadece arkadaşını takip ettiği için hiç bilmediği bir yerde kaybolmuştu. Kurtulamadığı bir yerde çamura sapladı ve bir türlü çıkamadı. Bunun sonucu daha da kötü olabilirdi ama sürücü şanslıydı ve sadece hasarlı bir çamurlukla kurtuldu.

Bunu yaşayan kişi sonunda şöyle yazdı: “Yarın aracımı götüreceğim ve yaptıracağım umarım fazla para tutmaz. Ama siz benim kadar aptal olmayın! ” Bu tür hasarların çoğu çok fazla paraya mal olabilir.

Çözüm : Bu yolu daha önce bilen ya da bu yolda off road yapmış tanıdığınız varsa ona sorun ve detayları öğrenin. Bölgeyi önceden ziyaret edin. Bilmediğiniz noktalara direk aracınızla dalmayın. Bu alanlardan ne çıkacağını bilemezsiniz. En iyi çözüm drone ile fotoğraf çekmek olabilir ya da Google Earth size bu konuda yardımcı olabilir.

Hata #2: Tek başınıza yola çıkmak

Off road her zaman tehlikelidir bu yüzden tek başınıza yapmak pek iyi bir fikir değildir. Diğer araçtaki 4x4 aracı kullanan arkadaşınız size yardım edebilir ya da sizin için yardım çağırabilir.

Çözüm : Off road yapmak istiyorsanız ama bunu yapacak kimse yoksa hemen internete girin. Meetup.com adlı web sitesi size her türlü aktiviteyle ilgili istekli kişileri önünüze getirecektir. Aynı şey Facebook için de geçerlidir. Bu sitelerdeki gruplara üye olabilirsiniz. Eğer yine de tek başınıza gitmek istiyorsanız birilerinin tüm yolculuğunuzu ve yolunuzu detaylı bir şekilde bildiğine ve haberdar olduğuna emin olun.

Hata #3: Doğru aletleri almamak

Off road sadece hayatta kalmakla ilgilidir. Gece boyunca dondurucu soğuk havaya maruz kalabilirsiniz, bir yerinizi sıyrılabilir ve bandajlamak zorunda kalabilirsiniz ya da bir şey tamir etmek zorunda kalabilirsiniz ve aletleriniz yoksa bunların hepsinde de aşırı zorlanırsınız. Eğer tüm bu sorunlara uygun alet ve yardımcılar varsa o zaman keyfiniz yerinde olur.

Çözüm : İlk yardım kutunuz yanınızda olsun, aletleriniz, harita, zincir, fener, gece aletleri ve battaniye alın. Ayrıca, ayakkabı ve kıyafet, yiyecekler ve suyu da ihmal etmeyin. Telsiz de işinize yarayabilir bizden söylemesi.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Hata #4: Doğru lastikleri kullanmamak

Aşınmış lastiklerle sürmek zaten çok tehlikelidir. Off road içinse inanılmaz bir tehlike içerir. Yanlış lastikler de aşınmış lastik kadar yanlıştır. En çok rastlanan lastik kazaları ise yeterince şişirilmemiş lastik , fazla aşınmış lastik gibi konulardan ortaya çıkar. Yolun tam ortasında patlayan lastik her şeyi berbat eder. Ayrıca, ucuz lastik de off road için uygun olmayabilir.

Çözüm : Zor koşullar için çamur temizleyici alın. Ayrıca, lastik havasına ve düzeylerine bakın. Lastik havasının uygun olduğundan emin olun.

Hata #5: Derin suya dalmak

Su birikintisi bazen çamurla birleştiğinde ne kadar derin olduğunu görmenizi engeller ve bu kadar derin bir suya girmek fark etmeden çok derin bir suya saplanmanızı sağlar ve böyle küçük bir nehir gibi biriken sudan geçmek çok zor olabilir. Suyun her bir ayağı için 1500 libre kaldırma kuvveti vardır ve bu kuvvet gücü aracınızın a ağırlığını geçtiğinde, kontrolü kaybedersiniz. Akslarınızdaki hava manşonları, manüel şanzıman ve transfer kutusu suya ve eğer motorunuzun hava girişi suya girdiyse ciddi sorunlarınız var demektir.

Çözüm : Suyun derinliğini kontrol edin. Diferansiyel hava delikleri gibi alçak konumlu hava alıcıları, esnek boru ile yukarı doğru şaseye uzatın. Hava alıcı tüpleri bulun ve suyun onlara temas etmeyecek kadar yukarıda olduklarından emin olun. Aracınızın önüne koruyucu yerleştirin böylece motora çok daha su gelecektir.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git