Hava basıncı noktaları

Lastiğinizin hava kaçırmasıyla ilgili bir problemle karşılaştıysanız , off road sürücülerinin mutlaka bilmesi gereken birkaç önemli unsurdan bahsetmek istiyoruz.

İster 4x4 kullanın, ister sürtünme kontrolü, terrain response sistemi ve sürüş göstergesi, diferansiyel kilitler gibi off road sürüş özelliklerine sahip olun, sürüş esansında lastik performansınız düşük olursa özellikle de lastiklerin çekiş gücü düşük olursa istediğiniz sürüşü alamazsınız.

Sırt dizaynının dışında, lastik basıncı çekiş gücüyle ilgili en önemli unsurdur. Herhangi bir lastiğin basıncının düşük olması 4x4 off road performansınızda bir düşüş göstermekle sonuçlanmaz, aynı zamanda diğer lastiklerinize ve doğaya da zarar verir.

Bir aracın lastiklerinin havasının az olmasıyla birlikte ortaya çıkan performans artışı, lastik havası düştükçe artan lastik sırtı genişliğine bağlıdır. Sanılanın aksine lastiğin diş derinliğiyle ilgili değildir. Kısacası, şöyle de açıklanabilir, sırt bölümünün geniş olmasını istersiniz böylece yan duvarlarda tümseklere neden olmaz. Sırt bölümü lastiğin en güçlü bölümüdür ve hasar gördüğünde düzeltilebilir. Bunun tam tersine yan duvarlar ise lastiğin en güçsüz bölümüdür ve en kırılgan bölümü olduğu için de hasar gördüğünde düzeltilemez.

Maalesef, sonsuz sayıda çoğalan asfalt ve zemin türleriyle hangi basınç düzeyinin hangi duruma uygun olduğunu bulmak imkansızdır. Bu durum, aracın ağırlığı (araca binen ağırlıkla birlikte), lastik ebatları (geniş lastiklerin daha çok hava akımına ihtiyacı vardır) ve lastik yapımıyla gibi, farklı değişkenlerle durum çok daha komplike bir hal alır. Ayrıca, basınçta dalgalanmaları da göz önünde bulundurmak gerekir, ki bu unsur da yükselen ısı ve yükselen yol ısısıyla alakalıdır.

Genellikle, yumuşak zeminler, (kar,, çamur ve kum gibi), sert zeminlere göre (kaya, taş, kil gibi) çok daha düşük basınç ister. Doğrusu ise, belirli zeminlere uygun çeşitlendirilmiş araç lastiği seçimidir. Ancak şunu da göz önünde bulundurmak gerekir, bu tür bir kılavuz bundan önce belirtilen değişkenler düşünülerek hazırlanmaz. Bu nedenle bu değişkenlerle birlikte bu kılavuzdaki bilgiler de değişkenlik gösterebilir.

Sonuç olarak, lastik hava basıncı bir bilim değildir ama elbette bir sanattır ve deneme yanılma yoluyla en uygunu bulunabilir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Lastik havası ipuçları

• Üretici lastik basıncının yola göre uygun olmasını önerir. Kullanım kılavuzuna bakınız. Birçok üretici 4x4 araçlar için 2.2–2.4 bar düzeyini önerir.

• Her zaman 4 × 4'ünüzde doğru bir lastik basınç göstergesi, ağır kompresör ve delinme tamir seti ile seyahat edin

• Lastiklerinizin havasına bakın. Doğaya zarar vermekten ve güvensiz bir sürüşten kaçının.

• Lastikte meydana gelebilecek basınç değişimini asla küçüksemeyin. Aracınızın sürüş performansınız ve yol rahatlığını bir anda ortadan kaldırılabilir.

• Ne olursa olsun, havası kaçmış bir lastikle asla hız yapmayın. Bunu yaparsanız lastiğinize çok fazla ısı bindirmiş olursunuz ve bu geriye dönülmez bir hasara neden olur.

• Eğer lastiklerinizin havası 1.2 bar altındaysa asla sert virajlara görmeyin. Bu lastiğinizde fazla basınca neden olur ve lastiğinizin jantlardan fırlamasına neden olur.

• 4×4 aracınızın arka lastikleri 0.2 bar kadar önlerden daha az şişik olabilir çünkü onlar yan duvar basıncına maruz kalmazlar ve dönüşlerde önemli bir görev üstlenmezler.

• Keskin taşlarda sürerken, lastiklerinizin yan duvarlardan hava kaybettiği anda lastiklerinizi şişirmeyin.

• Genel bir kural; asfalt lastiğiyle sürüyorsanız taş ve sert zeminde 0.8 bar altına düşmeyin.

• Her zaman sert çizimlerin yanlarından dolanın, üstlerinden geçmeyin.

• Eğer lastiklerinizin havası mavi tonlarında kaçıksa, fazla ısınmışlar ve çok inmişler demektir.

Lastik yapımı

Bir lastiğin yapımı onun havasını da etkiler. Bazı lastikler çok dayanıklı kauçuklardan yapılmıştır ve fazla havaya ihtiyaç dur yarlar. Ayrıca, iki pliseli bir asfalt lastiği, 3 pliseli duvara sahip her yerde kullanılır lastikler ya da çamur lastiğine oranla, daha az havaya ihtiyaç duyacaktır.

Hesap makinenizi hazırlayın

Aşağıda verdiğimiz rakamları lastiklerinizin havasını kontrol ederken kullanın.

  • Tar: 0% hava (üreticinin önerisi)
  • Çakıl taşı: 10–15% hava
  • Oluklu yol: 10–15% hava
  • Sert kayalar: 10–15% hava
  • Düz kayalar: 20–50% hava
  • Çamur: 25% hava
  • Kum: 50–60% hava 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git