Tüm gözler saatte

Tesla Inc. Model 3 aracının üretimi konusunda gecikme yaşıyor. Kaliforniyalı elektrikli araç üreticisi tüm bu gecikmeler içinde tepki çeken bir üretim tarihi duyurusu yaptı. Geçen hafta CEO Elon Musk’ın yaptığı açıklamaya göre, Tesla Y Model aracına 2020 yılına doğru üretmeyi planlıyor.

Bu kadar cesur bir adam için, bu tarih pek de cesaret verici görünmüyor

AutoPacific analisti Dave Sullivan’ın Automotive News’a yaptığı açıklamaya göre, araçların üretime girmesi 30 ila 36 ayı buluyor.

"Elon’un bu açıklaması ise gerçekleştirilebilirlikten uzak ve yerine getirilemez gibi görünüyor.’’ " Model 3’ün Musk’ın çok daha mütevazi bir yanını ortaya çıkartacağını düşünürdüm."

2015 Eylül ayında Volvo Amerika’da Charleston’ın yakınında ilk araba üretim tesisini açmıştı ve 31 ay sonra hala ilk ticari modeli olan S60 sedan model aracını üretmeye başlamamıştı.

"Araba üretmek zordur," diyor Karl Brauer, Cox Automotive yönetici yayımcı. "Çalışmayla ilgili bir süreçten bahsediyoruz. Sadece araçların bir araya toparlamaktan bahsetmiyorum, üretimin lojistiği de ayrı bir çalışma gerektirir."

Musk’ın verdiği söz bir yana, Y Model üretimi zaman içinde ne kadar parçanın temin edildiğiyle ilgili olacaktır. "Tesla’da diğer araç üreticilerinin uğraştığı aynı temin süreçleriyle uğraşıyor," diyor Sullivan. "Eğer diğer araç üreticileri hızlı olurlarsa, onlar da bu kadar çabuk üretim yapabilir."

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Musk işleri halledilmesi gerektiği gibi halletmiyor 

Bu her zaman işe yaramaz. Tesla Model 3 için yüzyıllardır süregelen üretim sistemlerini yerle bir ederek yeni bir sistem getiriyor. Ancak, bu durumun üretim sorunları ya da üretimde yavaşlamalarla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı kesin değil. Model 3 üretimi demek Nisan ayında haftada 2,270 araç üretimi demek ve bu rakam Musk’ın firmaya getireceği nakit akışını pozitif olarak etkileyecek 5,000’den çok daha az bir rakam. Musk üretiminin öz deviniminde kimseye ihtiyaç duymayacak bir duruma geldi. "Evet, Tesla’da özdevinim ve üretimin fazla olması bir hataydı,’’ diye bir Twit atmıştı ve sonra da eklemişti "İnsanoğlu kendisini fazla hafife alıyor.’’

Model 3’ün 2020 yılında üretimini zorlaştıran bir diğer konu ise bu araç için üretim alanı belirlememiş olması. Musk, Tesla’nın Fremont Kaliforniya’da bir üretim tesisi aldığına dair medya raporlarını yalanladı ve fabrikanın çok küçük ve sıkışık olduğunu ve sıkış tıkış bir halde olduğunu söyledi.

Yeni bir yere geçisin " belki de gelecek çeyrekte ya da dördüncü çeyrekten daha önce’’ gelmeyeceğini açıkladı. Musk bunun kazanımlarla ilgili olduğunu ve bu nedenle de birçok finansal analizi "sıkıcı" ve "sıradan" bulduğunu da söyledi.

2020 yılının tahmin edilen üretim zamanına yetişmek için, Tesla yeni bir tesis yapmak yerine satın almalı. Silindirli zemin otomobil endüstri üretimi düşünülecek olursa Tesla’nın satın alabileceği birkaç seçenek var.

"Araç üretimler tahmini planlarında sürekli değişim görüyoruz. Sedan üretimi sürekli düşüyor," diyor Brauer. "Sedan araç üretmek için bir tesis var olabilir ama SUV üretiminde geçişte aynı problemleri yaşamak istemezler."

Ama Tesla’nın üretim tahmini zamanı uzayabilir

"Eğer üretim tesisi size yarın verilse, oraya çalışanları doldurmak ve bir tedarik zinciri sağlamak bir yılı alır," diyor Brauer.

Musk'ın optimistik hedefi ise, yatırımcının hevesini arttırmak için yapılmış bir açıklama, Brauer’e göre.

"Musk daha çok yatırım istiyor bu nedenle de bir şeyler göstermek zorunda," diyor Sullivan. 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git