Yuvarlanma direnci nedir

Aracınız için en iyi lastikleri ararken, yuvarlanma direnci gibi bir söyleme muhtemelen rastlamışsınızdır. Bu söylemin aracınızı nasıl etkileyeceğini de ve lastik almanızı nasıl etkileyeceğini de düşünmüşsünüzdür aşağıda yuvarlanma direncinin aracınızın yakıt tasarrufunu nasıl etkileyeceğini ve Bridgestone’da çevre dostu düşük yuvarlanma dirençli lastikleri anlattık.

YUVARLANMA DİRENCİ NASIL AÇIKLANIR?

Gaza bastığınız zaman enerji transfer etmeye başlarısınız- bu enerji gaz ya da elektrik olabilir ve aracınıza ve aracınızın sistem ve motoruna göre değişir. Bunun sonucu olarak lastikler döner ve otomobili hareket ettirmek için yeterli bir momentum yaratır. Bu hareketi tamamlamak için, aracınız birçok farklı faktörlerden geçerek ileri doğru hareket etmek için resistans yani direnç gösterir.

Yuvarlanma direnci ise aracınızın belirli bir hızda gitmesi için lastiklere giden enerjidir. Diğer bir deyişle, lastiği dönmesi için zorlayan efordur. Buna neden olan sürece histerezis süreci denir. Histerezis lastik yuvarlanmaya başlayınca oluşan enerji kaybına denir. Bu enerji kaybı aracın motorundan yerine konur ve yakıt harcar.

YUVARLANMA DİRENCİ ÖNLENEBİLİR Mİ?

Yuvarlanma direnci bir lastik yolla her temas ettiğinde gerçekleşir. Önlenemez olmasına rağmen, azaltılabilir. Yuvarlanma direnci histerezis nedeniyle meydana geldiği için, lastikler özel formüle edilmiş bir sırt yapısıyla üretilirse oluşan ısıya daha dayanıklı olabilir ve lastik sapmasını en aza indirger ayrıca daha az enerji harcar. Bu lastikler düşük yuvarlanma dirençli lastikleri olarak bilinir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

DÜŞÜK YUVARLANMA DİREÇLİ LASTİKLERİN YARARI VAR MIDIR?

Aracını daha az yakıtla sürmek isteyen sürücüler için evet vardır. Geleneksel lastiklere göre daha az yakıt tüketirler. Amerika Enerji Bakanlığı düşük yuvarlanma dirençli lastiklerin yakıt tasarrufuna yüzde 10 oranında katkı sağlayacağını açıklamıştır. Ancak, birçok sürücüye göre bu katkı yüzde 3 oranındadır. Bu çok fazla değil gibi görünse de her seferinde yakıt aldığınız sayıyı düşünürseniz hatırı sayılır bir rakamdır ve çok büyük bir rakama tekabül eder.

DÜŞÜK YUVARLANMA DİRENÇLİ LASTİKLERİNDE NELERDEN TAVİZ VERMEK GEREKİR?

Hayatta birçok konumda olduğu gibi biraz vermeden alamazsınız ve aynı durum, eğer yeterince teknoloji kullanılmamışsa düşük yuvarlanma dirençli lastikler için de geçerlidir. Örneğin, lastik üreticisi yuvarlanma direncini geliştirmek için sırt derinliklerini azaltabilir. Ancak, bu durumda lastik aşınma ve ömründe azalma görülebilir. Bunun üstesinden gelmek için, alınmalar için yeni teknolojiler uygulanmaktadır.

BRIDGESTONE NASIL DÜŞÜK YUVARLANMA DİRENÇLİ LASTİKLER SUNUYOR?

Bridgestone, ürettiği Ecopia lastik türünde düşük dirençli lastikler üretir aynı zamanda bizim en iyi yakıt tasarrufu sağlayan lastiklerimizdir. Ecopia lastikleri dengeli, her mevsim rahat sürüş sağlayan ve yüksek kalitede sürüş tecrübesi veren bir lastik türüdür. Ecopia lastiklerinin bazıları dönüştürülen maddelerden yapılır ve çevre dostudur.

Ecopia performans ve rahatlıktan ödün vermeden her mevsim sürülebilir lastikler üretir. Örneğin, Ecopia’nın premium Ecopia EP422 Plus tipi yakıt tasarrufu yapan sırt ve yiv modeliyle oluşturulmuştur. *Ayrıca, Firestone türüne göre, yan duvarlarda lastik yuvarlanma direncini her benzin deposunda önler. Ecopia 422 Plus sayesinde aracınızın lastiğe binen ağırlığı eşit dağılır ve daha uzun ömürlü lastik kullanımı sunar. Ayrıca, invoatif sırt şekli sayesinde rahat yol tutuş ve sessiz sürüş saplar.

Asıl sonuçlar sürüşe, araca ve yola göre değişebilir.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git