Tekerlekleri ve lastikleri monte etmek ve balansını ayarlamak

Yeni lastik aldığında, bir eksperin bu lastikleri monte etmek ve balansını ayarlamak için, eğer siz bu konuda bir eksper değilsiniz ve kendi ekipmanınız varsa, bir ekspere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Monte etmek ve balans ayarlamak ne demek?

Lastiği monte etmek kısacası lastiği tekerleğe geçirmek demek ve ardından da tekerlekleri dingile geçirmek demektir.

Balans ayarlamak ise biraz daha komplike bir süreçtir. Ağırlık merkezi dönme eksenine denk olduğunda bir tekerleğin dengede olduğu söylenir.. Başka bir deyişle, tekerleğin ve lastiğin kütlesi, dingil çevresinde eşit olarak dağılır ve böylece lastik dönerken titreşim olmaz. Dengeli bir lastik kavramını anlamanın kolay bir yolu, sıkma sırasında çamaşır makinenizi düşünmektir. Giysiler yıkayıcının içine eşit olarak dağıtılırsa sorun olmaz. Ancak işler dengesizleştiğinde, tamamen farklı bir deneyim olur - ve bu durumu lastiklerinizde yaşamak istemezsiniz !

Balans ayarı nasıl çalışır?

Spin ile Balans

Yükleyiciniz, lastikleri ve tekerlekleri analiz etmek için özel ekipman kullanır ve dönme sırasında titreşmelerine neden olabilecek herhangi bir ağır noktayı tespit eder. Her seferinde, lastik ve tekerlek düzenekleri dengeleme makinesine yerleştirilir ve teşhis etme testleriyle birlikte çalıştırılır. Bu makine, lastik ve jant düzeneğinin dengede olmadığını yeri belirler ve ardından teknisyen, ağırlık dağılımını eşitlemek için belirli noktalarda jantı küçük ağırlıklar uygulayarak dengesiz lokasyonları düzeltir.

Yol kuvvetiyle balans

Spin dengeleme, lastik düzeneğini dengesizlikleri bulmak için havada dönerken, Yol Kuvveti dengeleyicisi, lastik dönerken ağır bir silindire baskı yaparak lastiğin yol üzerindeki kuvvetini taklit eder.

Daha sonra makine mükemmel spinden sapmayı ölçer, böylece teknisyen lastiği dengeleyebilir. Bu tür balans sistemi spin ile balansın bulamadığı sorunları da bulabilir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Balansı olmayan lastikler sizi nasıl rahatsız edebilir?

Tekerlekleriniz ve lastikleriniz dengede değilse, aracınızın sürüşü etkilenebilir. Lastiklerinizde titreşim 40-45 mil / saat civarında başlıyorsa ve bu durum hızınız arttıkça kötüleşiyorsa, dengesini yitirmiş ve balansı olmayan bir lastikle sürüş yapıyorsunuzdur.

Sürüş sırasında çoğumuz titreşimlere duyarlıdır ve küçük bir titreşim bile son derece can sıkıcı olabilir. Sürekli titreşimler lastiklerinizi kısa sürede eskitir ve aşındırır. Rahatsız eden titreşimler lastik tamamen yuvarlak olmadığında da meydana gelebilir. Eğer lastikte ya da tekerlek de yüksek bir nokta varsa her ikisi de birbirine uyum sağlayabilir ve bu nedenle bu yüksek nokta daha da dikkat çekici ve hissedilir hale gelir.

Eğitimli bir teknisyen, lastiği tekerlek içinde döndürerek ve birbirine giren yüksek noktaları yok ederek bu problem düzeltebilir.

Yaşantınıza denge katın

Eğer yeni lastikler alıyorsanız ya da lastiklerinizin balansının yapılmasını gerektiğini hissediyorsanız, iyi bir lastikçi bulmanızda fayda var.

 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git