RUNFLAT TEKNOLOJİSİ: Timo Eisen ile röportaj

Runflat lastikler (acil durum özellikleri taşıyan lastikler) yeniden moda oldu. Runflat lastikler bundan birkaç yıl önce bu kadar popular değildi ama şimdi geri dönüşünü yaşıyor. “Wheels” satış müdür ve “Delticom” müşteri yöneticisi Timo Eisen run flat lastikleri konuştuk. Run flat lastiklerle ilgili fiyat ve güvenlik ve teknoloji ve üreticilerin run flat teknolojisi için ne önerdiklerini ve nelere dikkat edilmesini gerektiğini öğrendik.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Merhaba Timo!

Timo Eisen:  Merhaba, Tetiana!

LASTİK-TURKİYE.COM:   Herkes dürüşte ve güvenlikte lastiğin oynadığı rolün önemini biliyor. Birçok teknoloji güvenli sürüş sağlıyor. Run flat ise bu teknolojilerden birisi run flat lastikler nedir ve ne üstüne üretilir.

Timo Eisen:  Run flat lastikler lastiğin içindeki hava basıncı düşse bile belirli bir süre ve belirli mesafe boyunca güvenle gidebilir. Güçlendirilmiş yan duvarlar sayesinde aracın ağırlığını hava olmadan taşıyabilirler. Özellikle tasarlanmış lastik damağı janttan çıkmamasını ve gevşememesini sağlar. Bu nedenle run flat kendini destekleyen yan duvarlara bağlıdır. Bu sağlamlık jant ve yol arasındaki uçların açılmasını engeller. Ayrıca lastik de jantlardan kaçmaz. Run flat lastik bu şekilde çalışır.

LASTİK-TURKİYE.COM:    İlginç bir teknoloji. Run flat lastik nasıl anlaşılır?

Timo Eisen:  her lastiğin yan duvarlarında yazan işaretler vardır. Model, DOT ve tüm diğer detaylar bu yan duvarlarda görülür. Run flat lastiklerin ise farklı bir işareti vardır. Bu işaret de üreticiden üreticiye değişir. ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP sıfır basınç için belirtilir, ya da DSST görülebilir. Ya da sadece "RUNFLAT" yazar. Ama her zaman özel bir işaret ya da yazı bulunmalıdır. 


 Timo Eisen

LASTİK-TURKİYE.COM:   Bu bilgi için teşekkürler. Peki, ya alırken? Run flat teknolojisi olduğunu anlamak için bakmak mı gerekir?

Timo Eisen:  elbette hayır, eğer böyle bir lastik arayışı içindeyseniz yan duvarlara bakmalısınız. Ayrıca, üretici detaylarında da yazar. Bu üretici işaretleri web sitemizde bulunabilir. Böyle bir lastik arıyorsanız, belirli markalar için filtreleyebilirsiniz ve böylece online olarak istediğiniz lastiğe ulaşabilirsiniz.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Run flat lastiklerin avantajları ve dezavantajları nelerdir ?

Timo Eisen:  en önemli avantajı güvenliktir. Herhangi bir basınç düşüşüyle yine de yolculuk edebilmek mümkündür. Rahatlıkla aracınızı kontrol edebilirsiniz. Lastiklerde herhangi bir basınç düşüşü sürücüler için hayati bir risk içerebilir. Özellikle de otobanda yüksek hızda kullanırken bu çok olağandır. Ancak run flat lastiklerle bu farklıdır çünkü hasara rağmen lastik güvenle kullanılabilir. Farklı bir lastik değişim ister ve hayati risk içerebilir. Hasar esnasında lastiğinizi kendiniz değiştirmek ya da servis beklemek zorunda kalmazsınız. Direk üreticiyle irtibata geçersiniz çünkü run flat lastiklerin üretim alanı oldukça geniştir. Ayrıca, stepne lastik taşımak zorunda değilsiniz ve şunu da belirtmek gerekir stepne lastik kompartıman hacmini 80 litre artırır. Diğer avantajı ise stepne lastiğin ağırlığının arabada elimine edilmesidir ki bu da size yakıt ve enerji tasarrufu olarak geri döner. Ama avantajlar bazı durumlarda dezavantaj olarak da gelebilir. Bu da fiyata yansır. Run flat lastikler geleneksel lastiklerden daha pahalıdır. Run flat lastiklerin ağırlığı da daha fazladır. Çünkü dizaynı farklıdır. Daha fazla ağırlık her zaman daha fazla enerji harcanması anlamına gelir. Bu da düşük yakıt tasarrufunu önler.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Bilgiler için teşekkürler! Run flat lastiklerin en büyük avantajı hasara rağmen hala gidebiliyor olmasıdır. Hasarlı bir lastiği nereye kadar uzağa sürebilirsin?

Timo Eisen:  Uzaklık ve hız elbette sınırlıdır çünkü hasar durumunda lastiğin basıncı bozulur. Bilinen üreticiler bu hızın en fazla 80 km hız olabileceğini söylüyorlar. Aynı zamanda gidiş mesafesi de en fazla 80 km olabilir. Ancak, yüksek hız artık hiçbir lastik kullanımında önerilmiyor. Eğer bir araç run flat lastikle üretimden çıkmışsa aracın içinde mutlaka en fazla mesafe ve hız yazar.

LASTİK-TURKİYE.COM:    run flat lastiklerin sözde yakıt tasarrufu yapabildiği de doğru mu?

Timo Eisen:  Run-flat lastik araca daha az kilo binmesine neden olur ama aynı zamanda da daha fazla enerji harcanmasına neden olur çünkü normal bir lastiğe göre daha ağırdır. Yakıt tasarrufu yapabilen lastikler düşük yuvarlanma dirençli lastiklerdir ve run flat lastikler gibi değillerdir. Ancak, yakıt tasarrufu teknolojisi ve acil durumda özelliklerin devreye girmesi birlikte var olamaz.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

LASTİK-TURKİYE.COM:    run-flat teknolojisi hangi markalarda mevcut?

Timo Eisen:  Şu an çok fazla marka var ve farklı fiyat segmentlerinde bulmak mümkün. Bazı üreticileri sıralamak gerekirse; Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Pirelli, Falcons, Nokian, Kumho, Hankook, Nexen, Yokohama diyebiliriz. Birçok farklı markada birçok farklı ebat bulmak mümkün.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Peki ya fiyatlar nasıl değişkenlik gösteriyor?

Timo Eisen:  Run flat lastikler yüksek teknoloji ve tasarımlarından dolayı geleneksel lastiklere onaran çok daha pahalıdır. Markadan markaya göre de değişkenlik gösterir. Örneğin Michelin lastikler her lastik modelinde Hankook lastiklerden çok daha pahalıdır.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Anlıyorum. Peki run-flat lastikler her araçta kullanılabilir mi?

Timo Eisen:  Run flat lastiklerin kullanımı genellikle fabrikadan run flat lastikle çıkışlı araçlarda tercih edilir. Bu araçlarda bazı güçlükler sonucunda basıncın düşüşü düşünülmüştür. Kısacası, aracın bir lastik basıncı görüntüleme monitörüne ihtiyacı vardır. Sürücünün düşen lastik hava basıncını görmesi çok önemlidir. Lastik basıncı kontrolü zorunludur. Bu nedenle run flat lastikler bu tür ekipmanlarla donanımlı araçlara önerilir.

LASTİK-TURKİYE.COM:    run-flat lastikler ‘’normal" jantlarda sürülebilir mi?

Timo Eisen:  Evet, bu mümkün. Ama herhangi bir basınç kaybında run flat lastiklerin janttan fırlama riski vardır. Bu çok ekstrem durumlarda meydana gelir, örneğin sert bir dönüşte sivri bir cismin lastiğe girmesi gerek. Ancak bu durumda janttan fırlar. Burada en büyük avantaj genişletişmiş kambur jantlarındır. Bu jantlar teknik olarak EH2 or EH2 + teknolojisine sahiptir. Bu jantların özel şekilleri olduğu için lastik daha stabil ve güvenlidir ve bu nedenle lastiğin janttan fırlaması imkansızdır. Tabii ki de bu jantı kullanmak bir şart değildir. Run flat lastik için sun flat janta ihtiyacınız yoktur, tıpkı run flat jant kullanmak için bu lastiğe ihtiyaç durmamanız gibi.

LASTİK-TURKİYE.COM:    BMW run flat lastik konusunda önde gidiyor ve bu modelde bazı lastik çeşitleri de var. Run flat lastikleri sadece BMW’ye özel mi bulabiliriz?

Timo Eisen:  BMW bu teknolojide çok bilinse de, bu lastik sisteminin kullanılması illa gerekli değildir. Bu lastik sistemine sahip olan araçlara bakılmalıdır. Örneğin stepne lastik var mı yok mu? Genellikle de yoktur. Kısacası şunu demek istiyorum, eğer bir araç run flat lastiklere göre dizayn edilmişse ve siz run flat yerinde geleneksel lastik tercih ederseniz, lastiklerde oluşan hasar durumunda hareket kabiliyeti yok olur. Mesela, bu araçlarda stepne lastik ve çekme aleti için yeterince yer yoktur ve siz geleneksel bir lastik takarsanız çekme aleti ve stepne lastik taşımak zorunda kalırsınız. Bu durumda mutlaka araçtaki yeri düşünmeniz gerekir.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Bu bilgiler için teşekkür ederiz. Run flat lastiklere nerelerde takılır? Bunu lastik sahibi kendisi de yapabilir mi?

Timo Eisen:  Run flatler her zaman sertifikalı bir satış bayiisinde takılmalıdır. Bunlara aynı zamanda WDK (The Trade Association of the German Rubber Industry) – (Alman Lastik Endüstrisi Ticaret Birliği) sertifikalı bayilerde denilebilir. Bu sertifika dokümanları bu tür araçların ihtiyacı olan ihtiyaçları karşılayabilecek kalite standartlarına aittir. Müşteri kolaylıkla www.lastik-turkiye.comadresinden 10,000 şirketten birisini seçebilir. Bu lastikleri kendi kendinize takmanız önerilmez çünkü kolaylıkla darbe alabilir ve hasar görebilir. Hasar da kaza riskini artırır.

LASTİK-TURKİYE.COM:    run-flat lastikleri değiştirirken nelere dikkat etmeli? Kalifiye bayilerin önemli olduğunu vurguladınız , başka nelere dikkat etmeli?

Timo Eisen:  Run flat lastikleri takanlar öncelikle tecrübeli olmalıdır. Lastik takmak komplike ya da pahalı değildir. Ancak, bu konuda bilgisi olmayan bir kişi yanlış bir gereç kullanarak diş hasarlarına yol açabilir ve lastikte stres ve bu durum da ısınma yaratabilir. Run flat lastikler uzmanlara bırakılmalıdır.

LASTİK-TURKİYE.COM: Bu anlaşıldı. Çok teşekkürler. Run flat lastiklerde patlak giderilebilir mi?

Timo Eisen:  Bu ilginç bir soru. Run flat lastiği yamalamak tavsiye edilmez. Üreticiler de bu tür bir uygulamayı kabul etmez. Bu lastiğin hasar görmesi durumunda değiştirilmesi önerilir. Bu da dizayn ve özel yan duvar tasarımı nedeniyledir.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Run flat ve TPMS için neler diyeceksiniz?

Timo Eisen:  TPMS demek basınç görüntüleme sitemi demektir. Run flatler geleneksel lastiklerle kıyaslandığında her zaman basınç kaybını göstermeyebilir. Basıncı düşmüş bir run flat lastiği şehir içinde sürerken çok normal gelebilir. Ama bu tehlikeli bir durumdur. Çünkü hasarlı bir lastikle gidersiniz ve üreticinin önerdiği mesafe, yol ve hız limitlerini bilmezsiniz. Bu nedenle run flat lastikli araçların mutlaka basınç görüntüleme sistemleri olmalıdır deriz. Run flat lastikle sürüşün uygun tasarlandığı araçlarda her zaman bu sistem mevcuttur.

LASTİK-TURKİYE.COM:    Çok teşekkürler bu cveaplar için .

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git