Lastik izleri

Lastik izi baskıları ardından çok belirgin kanıtlar bırakır çünkü hepsinin kendine özgü ve özel bir şekli vardır. Nasıl bir ayakkabı izinden o kişinin ayak numarasını, genişliği, uzunluğu ve tarzı, markayı anlamak mümkünse, aynı şey lastik izleri içinde geçerlidir. Lastik izi sayesinde üretici, FBI, özel servis ya da herhangi bir ajans o lastiği veri tabanından arayabilir ve bulabilir. Bu veritabanları hangi tür bir iz olduğunu ve lastiğin hangi marka olduğunu anlamaya yardımcı olur. Ayrıca, bu araştırmadan sonra, lastik izi sayesinde hangi araç bile olduğu bulunabilir. Birçok kanıt gibi, lastik izleri de, şüpheli aracı kullanan maktul ile bağdaştırılarak, ortaya çıkartılan kanıtlar içinde sayılır.

İki aracın da aynı izleri bırakması oldukça zordur. Bunun nedeni ise kullanılan lastiklerdendir. Lastiklerin aşınmışlık derecesi ve sırt şekilleri her şeyi ele verir. En iyi örnek, aracın aynı hizada hareket etmiyorken, lastiğin dış kesiminin benzeriz bir şekilde aşınma payına bakmaktır. Bu benzersiz şekil araştırmalarda büyük rol oynar çünkü bu şekil sayesinde hangi aracın kullanıldığı ortaya çıkartabilir. Bazen bir araç kolaylıkla bulunabilir, örnek olarak her araçtan çok daha farklı ve özel lastik kullanan araçlar verilebilir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Lastik izleri, tıpkı parmak izi gibi, görünür kategorilere bölünür, bu izler toplanır ve muhafaza edilir. İzler birkaç farklı şekilde toplanabilir. İlki, gözle görülür izlerdir. Bu izler çıplak gözle görülebilir ve fotoğrafla, herhangi farklı bir alet ve ekipman (pudra gibi) toplanabilir. Diğer izler ise plastik ya da üç boyutlu izlerdir. Bu izler izin baskısını çıkartarak alınır. İzin baskısı, kemik ve diş taşı ve suyla üretilen özel bir taş pudra kullanarak çıkartılır. Bu karışım hazırlanıp kuruduktan sonra, üç boyutlu iz hazırdır. En son tür iz alma yöntemi ise latent (gizil) baskıdır. Bu baskılar gözle görülmez. Latent baskılar ve izler genellikle kaldırım, asfalt ve otoban gibi düz zeminlerde görülür. Bu tür bir izi toplamak için elektrostatik ve jelatin tozdan yapılmış bir ekipman kullanılır. Ekeltrostatik toz baskı ekipmanı elektrikle küçük partikülleri toz ve topraktaki ışıkla ekipmana yapıştırır.

Daha sonra ise bu partiküller bir ince şeffaf film sayesinde kaldırılır ve jelatine yapıştırılır. Bu metod kuru ve tozlu kalıntı toplamak için en iyi yöntemdir. Jelatin kaldırıcı, gözenekli pürüzlü, dokulu ve kavisli yüzeylerin izlerini kaldırabilen bir lastik levhadır. Bu nedenle bir yerden lastik izi de toplayabilir. Tüm kanıtlarla birlikte, toplanan izler kirlenmeden muhafaza edilir. Birbiriyle mukayese etmek için bu izleri araçta bırakmak en iyi fikirdir. Suç mahalinden toplanan izler paketlenmelidir.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git