Jantlar: alüminyum mu çelik mi?

 Jantlar: alüminyum mu çelik mi?

Ağırlık

Açıkça söylemek gerekirse ağırlık genel olarak alaşımlı çelikte bulunur. Alaşımlı çelik jantlar bir artı puandır. Şu şekilde bilinir ve söylenir: ‘’alaşımlı çelik, normal çelik jantlardan daha hafiftir ve bu nedenle sürüş performansını geliştirir.’’ Ancak bu söylem son zamanlarda yetersiz kalmaktadır. Alüminyumun asıl maddesi hafif demirdir, böylece çelik kadar ağır değildir ve yoğunluğu da demirden oluşur. Ancak, modern çelik jantların kalın duvarları teknoloji sayesinde çok düşmüştür ve bu nedenle de aradaki ağırlık farkı neredeyse fark edilmeyecek duruma gelmiştir. Genel olarak, düzgün bir alüminyum jant daha geniş ve büyük bir lastikle bir araya geldiğinde, ağırlık konusu geçersizlik kazanır. Elbette bu durumdan şunlar beklenir: Magnezyumlu (magnezyum jantları) olan çok pahalı alaşımlı çelik ve karbondan yapılma ultra hafif lifli karbon jantlar- bu jantlar da özel kullanım için çok pahalıdır. Genellikle motor sporlarında kullanılır.

Gelecekte daha iyi karar vermek için

Denge

Haddelenmiş çelik jantın standart maddesidir. Özellikle de küçük arabalarda bu tür jantlar kullanılır. Çelik jantlar genellikle iki bölümden oluşur. Jantın kendisi ve lastiğin girdiği disk. Parçalar birbirine tutturulur ve böylece aşınma ve sıcak zarar veremez. Alaşımlı çelik lastikler genellikle bir parçaya dökülür ve sonra boyanır. Eğer jant iki bölümden oluşuyorsa (jant kanalı ve jant tabanı) bu iki parça birbirine bağlanmıştır. Janta farklı metaller de eklenir, örneğin, demir gibi. Demir alüminyumu yumuşak bulanlar için gücü artırmak için eklenir. Alaşımlı çelik lastikler aynı zamanda alüminyum alaşımlı jantlara da eklenir.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Dayanıklılık

Asfaltsız yolda sürüş yapan herkes bilir; çelik jant kullanmakta fayda vardır. Bu materyal hafif metalden çok daha güçlü ve dayanıklıdır. Yol tuzları jantlara sadece görünürde zarar verir ama jant içinde aynı kalır. Eğer jant sıkışmışsa, kolaylıkla tamir edilebilir. Çelik jantlar paslanmışsa sadece yüzeyi etkiler ve sürüş performansını etkilemez. Pas kolaylıkla çıkartılabilir. Alaşımlı çelik, çamur, pas ve kire karşı çok daha kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu materyal zarar gördüğünde ya da yüzeyi çizildiğinde, dış yüzeyinde de hasar oluşur. Eğer herhangi bir sıvı bu boya çiziklerine değerse, jant paslanır ve dengesizleşir. Derin çukurlar alaşımlı jantlarda hasara neden olur ve sonuçta kantın ömrünü sona erdirebilir. Alaşımlı çelik jantların onarılması biraz zodur, hatta bazen imkansızdır. Alaşımlı jantlara alternatif: Özel ve daha güçlü kış jantları olabilir. Ancak, bu modeller (henüz) çelik jantlar kadar dayanıklı değildir.

Fiyat

Çelik jantlar alüminyum olanlardan daha ucuzdur. Eğer alaşımlı jantlardan vaz geçmek istemiyorsanız ve bu kadar çok para da harcamak istemiyorsanız, ikinci el almayı düşünebilirsiniz. İkinci el jant alırken mutlaka zedelenmemiş olanları aldığınızdan emin olunuz. Aynı zamanda yüzeysel olarak çizikler olmamasına da dikkat ediniz. Bu tür kullanım işaretleri jantlar üzerinde görünebilir. Bu çok normaldir. Bu kullanım izlerinin olmaması işin inceliğini gösterir ve bazı hataları kapattığı için yapılmıştır.

Kullanılmış ya da yeni, alüminyum ya da çelik: Fiyatları karşılaştırmakta fayda var.

Görünüm

Alaşımlı çelik jantlar her zaman daha iyi görünür. Lake, parlak boyalı ya da mat boyalı hatta bazen krom rengiyle alaşımlı jantlar şık durur. Jantlarda farklı renk seçenekleri de mevcuttur (gümüş, siyah, multi renkler ve arabanın kendi rengi) ve bu renkler arabanın sahibini heyecanlandırabilir. Alimünyum jantlar sıradan bir aile arabasını bile renklerdirebilir ve arabaya albeni katar. Çok iyi görünmeyen jantlar bile farklı plastik kaplama tasarımlarla kaplanabilir.

 Sonuç

Alüminyum ve çelik jant arasında seçim tamamen kişiseldir. Her iki model de avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Sürücüler önceliklerini düşünerek karar vermelilerdir. Ucuz ve dayanıklı mı yoksa hoş görünümlü ve daha pahalı mı? Her ikisini birleştirmek istiyorsanız, yaz aylarını güzel görünümlü alüminyum jantlarla geçirebilir ve kışın da daha güçlü jantları tercih edebilirsiniz.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git