Geniş lastik mi dar lastik mi: Aradaki fark nedir?

Geniş lastik mi dar lastik mi: Aradaki fark nedir?

Geniş lastik ne demek?

Golf I 1974 yılında 145x13 lastikle satıldı – bugün en iyi stepne lastik konumunda kullanılıyor. Yıllar geçtikçe eğilimler geniş lastiklere kaydı – bir zamanlar fenomen olan bu lastiklerdi- ve üreticiler de bu şekilde üretim yapmaya başladı. Bu arada, en az 195 milimetrelik genişlik, yeni üretilen arabalar için standart olarak kabul edildi.

Neden lastikler gittikçe daha da genişledi?

Her şeyden önce bunun teknik bir nedeni bulunmakta. Bugün, araçlar 1970lerde üretilen arabalardan daha ağır ve daha hızlı. Dayanıklı olmaları ve belli bir hıza erişmeleri için, lastiğin daha geniş olması şart. Bunun dışında, bugün fren diskleri de daha geniş. Fren diskleri de genişleyen lastiklerle birlikte genişledi. Geniş ve dar lastik özelliklerinin sürüş performanslarına yakından bakalım.

Yapışkanlık

Geniş lastikler yol kavrama konusunda daha iyidir. Kuru yollarda sürüş yapanlar için bu daha doğrudur çünkü daha fazla lastik yolda kalır ve bu nedenle yapışkan olması daha önemlidir. Kısa boy ve geniş lastik daha dayanıklıdır. Özellikle de dönüşlerde daha iyi kavrar. Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir. Islak yolda yapışkanlık geniş lastikte artış gösterir. Ama her zaman değil… Bu konu da bizi bir sonraki konuya getiriyor.

Islak yolda kayma

Geniş kayma yüzeyi nedeniyle, geniş lastik çok fazla su alır. Bu nedenle geniş lastikler kayar. Islak yolda kaymanın riskleri ise geniş lastikle artar. Yapabileceğiniz tek şey, ayağınızı gazdan çekmek ve dikkatli olmaktır.

Fren özellikleri

Geniş lastiklerin dar lastiklere göre fren mesafeleri daha kısadır. Bu kış aylarında da geçerlidir ama derin karla kaplı yol aynı şey söylenemez. Ayrıca, ıslak yolda kayma olana kadar da ıslak zeminde de kısa fren özelliği geçerlidir. Dar lastikler de ise bu durum çok daha önce görülür.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Rahatlık ve hacim düzeyi

Doğal olarak, geniş lastikler daha geniş yüzeye sahiptir ve bu nedenle daha yüksek silindir rezistansına sahiptir. Bu nedenle de daha fazla ses çıkartırlar. Verimlilik ise- benzin, kullanım ve ücret baz alarak bakılmaktadır. Artan silindir rezistansı (ve geniş lastik yüzünden artan hava rezistansı) daha fazla yakıt yakılmasına neden olur. Ayrıca, geniş lastikler incelerden çok daha pahalıdır.

Görünüm

Geniş lastikler her zaman daha dikkat çekicidir. Özellikle de uygun olan arabalarda. Hatta ortalama bir araca takıldığında, lastik aracı daha güçlü gösterir. Özellikle de alaşımlı jantlarla birlikte kullanıldığında şık durur.

Gelecek

Trend ince lastiklerden yana olmayacak gibi görünüyor çünkü arabalar yavaşlamayacak ve araba sahipleri arabalarının nasıl göründüğüne önem vermeye devam edecek. Elektrikli arabaların lastikleri özel bir alana yönelecek. Bu en yüksek mesafe aralıklarını hızla gitmeye imkan verecek. Bu nedenle, trend her zaman daha hızlı arabaya yönelecek ve böylece, daha dar alanlarda daha hafif ama daha geniş lastiğe doğru kayacak. Bunun tek amacı da mümkün olan en az silindir rezistansını elde etmek için… Küçük arabaların lastikleri dar kalmaya devam edecek ama belki de şu an limitteki darlığa ekstra bir genişlik eklenmeyecek. Lastik üreticileri geniş lastiklerin dezavantajlarını gördükleri için (silindir rezistansı ve kayma gibi) bu problemleri çözmeye çalışacaklar ve bu nedenle lastikler de gelişecek.

Hangi lastik en iyi?

Sürüş özelliklerine gelince Geniş lastikler bu sorunun galibi. Güvenlik için her zaman fazla para ödüyoruz, özellikle de kuru yollarda giderken, rahatımızı ve ekonomik ihtiyaçları bir kenara bırakıyoruz ve kayma riski alıyoruz. Sonuçta, takdir sürücünün. Örneğin, yağmurlu alanlarda araba sürenler ce az kar gören iklimlerde yaşayanlar için dar lastikler daha iyi.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git