Aracınızda farklı lastik kullanımıyla ilgili bilmeniz gerekenler

En iyi sürüşü yakalamak için Continental lastiklerinin önerisi; aynı lastiklerin aracınızın tüm tekerlek konumlarına takılması yönündedir. Diğer bir deyişle, aynı markanın lastikleri, lastik sırtı lastiği ebadı, yük indeksi ve hız sembolü her turda takılmalıdır. Diğer bir deyişle, aynı markanın lastikleri, lastik sırtı, ebadı, yük endeksi ve hız sembolü tekerleğe uymalıdır. Özellikle, önemli olan, lastik ebadı yükünün, endeksinin ve hız sembolünün, araç üreticisinin tüm tekerlek konumları için belirttiği özelliklere uygun olmasıdır. Bu birçok ülkede yasal olarak şarttır. Aracınızın önerilmeyen lastik ebatları, konstrüksiyon ve hız değerleri karışımı ile kullanılması tehlikeli ve yasa dışı olabilir. Araç üreticinizin tavsiyelerini takip edin ve lastiklerinizi farklı ebat, yapı, yük sınıfı veya hız değerleriyle yükseltmeyi düşünüyorsanız, eğitimli bir lastik uzmanının tavsiyesini alın.

Lastik rotasyonu neden önemlidir?

Tek tip aşınmayı sağlamak ve sırt ömrünü en üst düzeye çıkarmak için lastikleriniz düzenli olarak döndürülmelidir.

Rotasyon kalıbı ve aralığı için araç üreticisinin tavsiyesine uyun. Tersi önerilmediği sürece, Continental lastiğin düzenli olarak aksın yönünde döndürülmesini önerir. Örneğin, yaz lastiklerinden kış lastiklerine veya 5000 km ile 10000 km arasındaki mesafeye geçişlerde düz olmayan sırt aşınması ortaya çıkmaya başlar. Lastiklerde eşit olmayan sırt aşınması görülürse, eskperlerden herhangi bir araç tekerleğinin yanlış hizalanmasını veya diğer mekanik problemlerini kontrol etmelerini ve düzeltmelerini isteyin.

Lastik rotasyonunda göz önünde bulundurulması gereken bir nokta da yedek lastiklerin (geçici yedekler değil), lastik zeminle temas ettiğinde aynı boyutta olmasıdır. Daima, rotasyonda basıncı kontrol edin.

Lastik hava basıncı değerlerini, araç üreticisinin yeni tekerlek pozisyonu önerisine göre ayarlayın (lastiğin ön ve arka lastiği basıncı farklı olabilir). Lastiğinizin rotasyonu Lastik Basınç Monitör TPMS de denilen sistemin etkileyebilir. Doğru ayarlamaları yapmak veya sistemin yeniden kalibre edilmesi için araç sahibinin el kitabına veya yetkili bir servis uzmanına danışın.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Aracımda farklı lastik markalarını ve farklı sırt desenlerini karıştırabilir miyim?

Aynı lastiklerin aracınızın uygun tekerlek konumlarına takılmasını tavsiye ederiz.

Bununla birlikte, kullanımla ve ekonomik nedenler söz konusu olursa ve bu nedenle farklı lastiklerin kullanılması gerekiyorsa, aynı sırt deseni ve markaları aynı aksa yerleştirildiği sürece, markalar ve sırt desenleri farklı olabilir.

Yük endeksi ve hız sembolleri, minimum araç üreticisinin tavsiyelerini (ekstra yük ve standart yük) aşarsa, yük endeksini ve hız sembolünü karıştırmak da mümkündür. Bu gibi durumlarda en yüksek lastikler en arka aksa takılmalıdır.

Farklı sırt deseni ve farklı lastik derinlikleri karışabilir mi?

Aracınızda sadece 2 lastiğin değiştirilmesine karar verilirse, yeni lastikler muhtemelen araçta kalanlardan daha fazla diş derinliğine sahip olacaktır. Farklı diş derinliklerinin karıştırılmasına genellikle izin verilir.

Lastik endüstrisi, yeni lastiklerin arka aksa takılmasını tavsiye eder.

Arka aksta daha fazla tutuşun yerleştirilmesi genellikle kaygan yüzeylerde olası bir aşırı dönüş koşulunu ve araç stabilitesinin kaybını önlemek için tavsiye edilir. Bazı otomobil üreticileri, en yeni lastikleri ön aksa takmanızı önerir. Daha fazla bilgi için araba üreticisi ve lastik uzmanına danışın.

Lastik karışımlarında istisnai durumlar

Bazı lastikler fabrika çıkışlarında direk olarak ön ve arka lastikler olmak üzere farklı ebatlardadırlar. Onaylanmış lastik ebatları için üreticinizin önerilerine bakınız. 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git