Araç lisansına lastikleri kaydettirmek

Araç lisansına lastikleri kaydettirmek

Araç dokümanlarında bulunan bilgiler

Araç lisansı – 2005 yılının Ekim ayından itibaren araç kayıt sertifikasının I. Bölümü olarak kabul ediliyo belirli bir araç için kayıt edilmiş lastikleri göstermektedir. Madde 15.1,15.2 ve 15.3’e da bahsedilen lastik ebatlarıyla ilgili daha kapsamlı bilgi bulunabilir. Bilgi her aks için farklı olarak detaylandırılmıştır. Lastiklerdeki değişiklikler ayrıca madde 22’de belirtilmiştir. Eski araç lisanslarında daha fazla ebat seçeneği mevcuttur. Bu dokümanları da kullanabilirsiniz. Ancak, yeni bir aracın kayıt sertifikasında yer alan tek lastik ebatının spesifik olarak açıklaması özellikle ve tek olarak bu lastiğin kullanılmasına izin vardır demek değildir.

Daha fazla lastik için izin almak

Farklı ebatlarda kullanıma izin verilmiş lastikleri EEC ya da EC Uygunluk Belgesinde (aynı zamanda CoC kağıtları olarak da bilinmektedir) bulunabilir. 2005 yılından beri araba üreticileri yeni bir araba satarken bu listeyi de vermeleri gerekiyordu. Bu liste araçla ilgili teknik bilgilerin yanı sıra madde 32 ve 50 ile birlikte onaylanmış lastik ebatlarını da içeriyordu. Eğer CoC kağıtlarınızı kaybettiyseniz ya da elinizde yoksa, ücretsiz olarak araba üreticisinden isteyebilirsiniz. Birçok üretici online arama motorunda bulunabilecek ilgili satıcı ve üretici listesini de vermektedir. Eğer bir lastik araç kaydında belirtilmemiş ama elinizdeki CoC kağıtlarında yazılı olarak varsa ve uygunluğu mümkün deniyorsa, bu lastiği kullanabilirsiniz. Polise ya da Teknik Araştırma Birliğine sormaları durumunda CoC kağıtlarını göstermeniz gerekmektedir. Bu tür uygunluk belgelerini mutlaka yanınızda taşımalısınız. Ayrıca, bu bilgiler lastik ebatı kayıt sertifikalarınızda 1. Bölümde de belirtilmiştir. Eğer durum buysa CoC belgelerini yanınızda taşımanıza gerek yoktur.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

Bireysel rapor ya da bireysel onay

Eğer lastikler CoC belgelerinde ya da kayıt belgelerinde yoksa, bu durumda bir bilirkişi raporuna ihtiyaç vardır. Bilirkişi raporu lastiklerin yol için uygunluğunu onaylar. Bölüm 1’de bahsi geçen ‘Özel olay raporu’ gibi düzenlenen ve araç kayıt sertifikasının Madde 22’sinde görülen belge, her zaman yeniden düzenlenebilir. Bilirkişi, lastiği ve jantın uygunluğunu kontrol eder- bu durumda da lastik üreticisinin sertifikayı onaylaması gerekmektedir. Eğer her şey yolunda giderse, bilirkişi Genel İş görür Lisansı verir. Bu değişiklik Bölüm 1’de aracın kayıt sertifikasında 22. maddeye eklenir ve ABE şablonu olarak gösterilir ve artık resmi olarak kabul görür.

Kaydedilmemiş lastiklerle yola çıkma

Kaydedilmemiş ve izin verilmeyen lastiklerle trafiğe çıkmak yasaktır ve çok büyük cezalara mal olabilir. Eğer arabanın tek bir tarafı bile kaydedilmemişse ve bu sadece tek bir tekerlek bile olsa, tüm aracın trafiğe çıkması yasaklanabilir. Bu nedenle iş görür lisansınız olmadan trafiğe çıkamazsınız ve polis size çevirebilir. Bu nedenle sigortanızı bile kaybedebilirsiniz.

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git