Araba sürerken en sık yapılan 5 hata

Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi raporlarına (NHTSA- Washington’da bulunan Amerika menşeili trafik idaresi) göre, dikkat dağınıklığı nedenli kazaların yüzde 10 oranı ölümcül sonuçlara sebebiyet vermektedir. Her ne kadar yasalara ve kurallara uysanız da yapabileceğiniz ve yapamayacağınız şeylere gelince, tek bir hatanın sonucu herkesi titretecek şekilde acı olabilir.

Tüm bunların düşününce aklıma araba kullanırken çok da önemli olmayan ama çok önemli sonuçlar doğurabilecek bazı hataları sıralamak istiyorum.

1. Hands-free telefon konuşmaları

Telefonunuzu elinizde tutun ya da tutmayın- yine de çok ağır bir araç kullanıyorsunuz. Bu nedenle birçok şey hata ile sonuçlanabilir. Araştırmalara göre, telefonu tutmak değil, konuşmak sürücülerin dikkatini dağıtıyor. Ortalama bir insan aynı anda 4 adet nesne tutabilir.

Aynı anda hem fren yapmak, hem direksiyonu yönetmek, gaza basmak, radyoyu açmak ve hepsinin bir arada yapıldığını düşünülürse buna bir de telefonda eklendiğinde durum zorlaşabiliyor ve denge bozuluyor. Burada yaptığınız tek şey konuşmak değil, karşınızdaki kişiyi dinlemek, onun ne demek istediğini anlamak ve bu söylenenleri ölçmek ve cevap vermek de var. Bu nedenle bu aktiviteyi yaparken dikkatinizi yol yerine telefon konuşmasına verirsiniz.

2. Yoldan çıkma

Araç kullanmanın en önemli unsurlarından birisi şeritte kalmaktır. Bu çok kolay gibi görünüyor öyle değil mi? Ama o kadar da kolay değil.

Birçok sürücü şeritlere dikkat etmez ve tıpkı düz çizgi çizemeyen okul öncesi bir çocuk gibi çizgileri geçer ve farklı şeritlere geçer. Ancak, 2007 yılında Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi raporlarına göre şeritten çıkma yüzünden 15,574 kişi ölmüştür. Aynı yıl, 13,041 kişi ise alkollü araba kullanmaktan hayatını kaybetmiştir. İkisini karşılaştırınca sonuç oldukça korkutucu.

Width: Height: Diameter:
Speed index:

3. Yol hakkı vermemek

Otobana girecekken birisi yüzünden bir türlü yol alamamak çok can sıkıcı ama yol hakkı olan birisine yol vermemek gerçekten ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bu konuyla ilgili raporlra göre, 70 yaşından fazla birçok sürücü trafiğe girerken yol vermediği için büyük kazalar meydana geliyor. Bu sürücüler diğer arabaların yol istediğini görmüyorlar. Ama bu sadece yaşı olan sürücüler için geçerli değil. Örneğin 2007 tarihinde genel olarak kazaların beşinci nedeni yol hakkı vermemekten meydana gelmişti.

4. Kırmızı ışıkta geçmek

kazaların yüzde 75’inin şehir içinde meydana geldiğini biliyor musunuz? Bunun nedeni nedir? Elbette kırmızı ışıkta geçmek. Her yıl kırmızı ışıkta geçmek bin tane ölüme neden oluyor ve bunun yanında 90,000 yaralanmayla sonuçlanıyor. Kırmızı ışıkta geçmenin nedeni ise acele etmek ve acelesi olmak.

Problem o kadar vahim bir hal almış ki trafiğin yoğun olduğu yerlerde kameralar yerleştirilmiş. Bunun sonucunda da kazalar yüzde 10 ila yüzde 40 oranında düşmüş. Ne olursa olsun kavşaklarda ışık yüzünden bir arabaya çarpma potansiyeli oldukça yüksektir.

5. Ani fren ve vites düşürmek

Bu en zoru. Ben San Francisco’da Twin Peaks’in yakınında yaşıyorum ve şehre inerken uzun bir yolum var. Oturduğum tepe oldukça uzak ve yüksek bu nedenle gaza basmıyorum. Ama fren önemli bir konu. Frene basmadan gitsem de bu oldukça riskli. Ne yapmam gerekiyor? Ani fren yapmamak için hızınızı sürekli kontrol altında tutmalısınız.

Biz buna hız kesme deriz. Böylece, motor kolaylıkla alt vitese geçebilir. Eğer vitesli bir araba kullanıyorsanız alt vitese geçmek için yavaşlamanız gerekir. Otomatik araçlar için ise D4’ten D3’e inmek yeterlidir. Böylece, araç kullanırken kesinlikle daha dikkatli olmamız gerekir. 

Bültenimize abone olun

Cevaplamak: {{replyComment.author}}
tüm alanlar zorunlu
Yorum başarıyla gönderildi

Yukarı git