Yoldaki çukurlar ve kasisler hiçbir zaman lastiğiniz için dost olmamıştır, günümüzde birçok lastik yan duvarlardan kilit noktalara yapılan lastik güçlendirmelerle kazada oluşabilecek hasarlara karşı koyar. Bu, sürücülerin park halindeyken ya da bir yoldan keskin bir şekilde dönerken, kazayla kaldırımlara çarptığında lastiklerin ve / veya tekerleklerin hasar görmesinin azaltılmasına yardımcı olur.
Bununla birlikte, birçok standart lastik, çelik jantlara takıldığı için jant koruyucularına sahip değildir. Bu başlangıçta bir gözden kaçsa da, çoğu çelik jantın daha arzu edilen ve çekici bir görünüm sağlamak için jant kapakları kullanır. Bu şekildeki lastiklerde jant koruyucunun olmaması jant kapağının olmaması jant kapağının stil, tasarım ve araca takılması konusunda daha esnek olmasını sağlar.
Lastik / jant koruyucularına sahip lastikler birkaç farklı tasarım kullanmaktadır. Bu lastiklerin bazıları, alt yan duvarların kordonlarından yükseltilmiş dişlere sahiptir ya da tekerlek flanjını kısmen kaplamak için derin bir girintili kordon alanına sahiptir. Diğer lastikler, lastiğin maksimum kesit genişliğinde yükseltilmiş dişlere sahiptir (lastiğin en geniş kısmı, lastiğin yan duvarları arasında ölçülen mesafedir.)
Lastiklerde jantla kavranan kısmın içerisindeki çelik tel veya derin girintili tel alanı bitişiğindeki yükseltilmiş dişlere sahip lastikler, düşük profilli lastiklerin ve pahalı alaşımlı jantların kazara frenleme hasarından korunmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.
Yükseltilmiş diş veya kalıplaşmış girintili tasarımına sahip lastikler genellikle tekerlek kapaklarının kullanımını engeller ve bu lastikler normal olarak alaşımlı jantlarla donatılmış araçlarda kullanıldığından dolayı bir sorun teşkil etmez.
Hafif kamyon off-road uygulamalarında, jant koruyucuları ayrıca lastik ve çark dillerinin de enkazdan korunmasına yardımcı olacak, aynı zamanda kayaların, ağaç kütüklerinin ve diğer yol dışı engellerin maruz bıraktığı hasara karşı da koruma sağlayacaktır.
Maksimum kesit genişliğinde bir veya daha fazla yükseltilmiş dişli lastikler, genellikle nakliye kamyonları ve treylerlerde görülür. Yükseltilmiş dişli lastiğin en geniş noktasında ekstra kauçuk (lastik) kalınlığı, yan duvardaki hasara karşı direnç gösterir ve tekrarlanan kaldırım sürtünmesi lastiğin iç kordonlarını kesmeden veya açığa çıkarmadan önce aşınması gereken lastik miktarını arttırır.
Üretici bu korumaya "Maksimum Flanj Koruması", "Jant Koruması" ya da "Jant Gardı", adını taksa da hepsinin amacı aynıdır. Tüm bunlar aynı şeyi yapar ve jantı da lastiği de korumak için kendilerini feda ederler. Böylece, lastiğin iç duvarını ve bu lastiğin takıldığı yapısını, alaşımlı çelik jantlarını bozmaz.